Hovedinnhold

Natalia (36) nakendanser med hvaler - i minusgrader

(VG Nett) Her forsøker den ublyge russiske forskeren å temme to beluga-hvaler mens hun svømmer i iskaldt arktisk vann.

Denne saken handler om:

Det oppsiktsvekkende eksperimentet fant sted i Murmansk-regionen nordvest i Russland, ved kysten av Kvitsjøen. Her ligger den arktiske avdelingen til akvariet Utrish Dophinarium, der forskere har sperret av et havområde for å trene delfiner og hvaler.

Det var minus 1,5 grader i vannet da Natalia Avseenko (36) gjennomførte det grøssende stuntet.

Utrente kunne mistet livet etter få minutter i det iskalde vannet. Avseenko er imidlertid dykkerekspert. Ifølge Daily Mail klarte hun, ved hjelp av teknikker fra yoga og meditasjon, å holde pusten i utrolige ti minutter og 40 sekunder.

Grunnen til at hun er naken?

Beluga-hvalene, som har en sonar på hodet, er angivelig lite glade i å bli berørt av kunstige materialer. Dermed var dykkerdrakter utelukket.

Saken fortsetter under bildet ...

NYSGJERRIGE: Natalia Avseenko trosser snø og kulde - og får overveldende respons fra de store sjødyrene. Foto: KNS News
NYSGJERRIGE: Natalia Avseenko trosser snø og kulde - og får overveldende respons fra de store sjødyrene. Foto: KNS News


- Kan smile

Beluga-hvalene er kjent for sine karakteristiske frontpartier. De har mykere benstruktur i nakken enn andre hvaler. Dette gjør dem i stand til å bevege på hodet. De har også munnviker - mange mener at hvalene kan smile.

Hvalene på bildene ser i hvert fall ut til å trives i selskap med den russiske friskusen. En av dem gliser godmodig mens den plasker rundt med sin nye lekekamerat.

Forsker Christian Lydersen ved Norsk Polarinstitutt er skeptisk til om hvalene faktisk smiler, men bekrefter at nettopp Beluga-hvalen har trekk som minner om mennesker.

- De ser jo morsomme ut. De har den såkalte melonen på hodet og runde munnviker. Det spesielle med hvithvalen er at den har fleksible nakkevirvler, så den kan snu og vri på hodet en del, sier Lydersen.

Saken fortsetter under bildet ...

KOS: Både hvaler og menneske ser ut til å hygge seg i hverandres selskap. Tamme hvaler synes det er fint med besøk, tror forsker Christian Lydersen. Foto: KNS News
KOS: Både hvaler og menneske ser ut til å hygge seg i hverandres selskap. Tamme hvaler synes det er fint med besøk, tror forsker Christian Lydersen. Foto: KNS News


Naken til ingen nytte?

Lydersen tror at tamme Beluga-eksemplarer synes det er gøy å svømme med mennesker.

- De fleste dyrene er nysgjerrige. Jeg vil tippe at hval i fangenskap synes det er morsomt med nye objekter, enten det er en ball eller et menneske. De er lette å trene, og kan gjøre en god del stilige ting, sier han.

Den norske forskeren er mer skeptisk til om det faktisk er nødvendig å bade i nettoen for å oppnå kjemi med hvalene.

- Jeg tror det er vrøvl, det burde gå helt greit med våtdrakt, sier han.

Det er rundt 100.00 ville beluga-hvaler, også kalt hvithvaler, i verden. De kan bli omtrent fem meter lange, og veier opp mot 1500 kilo.

PS! VG Nett har vært i kontakt med en dykkerspesialist, som mener at tiden Avseenko skal ha vært under vann ikke er urealistisk, men at det er spesielt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks