Hovedinnhold

Zimbabwes inflasjon når 231 millioner prosent

DYRT: En kunde sjekker prisen på ei skjorte i en butikk i Zimbabwes hovedstad Harare torsdag. Inflasjonen i landet har nådd 231 millioner prosent. Foto: EPA
DYRT: En kunde sjekker prisen på ei skjorte i en butikk i Zimbabwes hovedstad Harare torsdag. Inflasjonen i landet har nådd 231 millioner prosent. Foto: EPA
Zimbabwes årlige inflasjon har steget til enorme 231 millioner prosent, ifølge landets statistiske byrå.

Denne saken handler om:

Tallene viser hvor høy inflasjonen var blitt i juli på årsbasis: Det som kostet en krone i fjor, koster nå 231 millioner kroner.

Det er spesielt brød og korn som er blitt dyrere, ikke minst fordi disse sentrale matvarene er nesten umulig å oppdrive.

Mens inflasjonen i juni lå på 11,2 millioner prosent, hadde den én måned senere steget med ytterligere 219,8 millioner prosentpoeng, skriver avisa Herald.

Bryr seg ikke

Den rekordhøye prisstigningen ser ikke til å bry landets politikere som de siste ukene har forsøkt å forhandle seg fram til en samlingsregjering. Det er gått seks måneder siden valget i landet.

Partiet til president Robert Mugabe, ZANU-PF, og opposisjonen er uenige om fordelingen av ministerpostene og beskylder hverandre for å hindre en løsning.

Mange av innbyggerne i Zimbabwe overlever nå ved å bytte til seg varer. Samtidig er de avhengige av at slektninger i utlandet sender dem basisvarer som mais, sukker og matolje.

Millioner risikerer sult

Mens politikerne krangler om ministerpostene, risikerer millioner av landets innbyggere å møte sult i den økonomiske katastrofen som er oppstått av økonomisk kaos og det dramatiske sammenbruddet i landbruksproduksjonen, skriver den britiske avisen The Guardian.

Etter den verste hvetehøsten siden frigjøringskrigen er det tomt for brød, og også sukkerlagrene er snart tømt, ifølge avisen.

USAid, den amerikanske regjeringens bistandsorganisasjon, sier at landet kan være tomt for mais i løpet av november. Mais er basiskosten for mange når alt annet er umulig å få tak i.

Regjeringens erklærte mål var å produsere mais på et stort jordbruksareal i år, men landbruksorganisasjoner sier målet er uoppnåelig.

Alvorlige problemer

En europeisk diplomat sier at man allerede har fått de første tilfellene av underernærte barn som har dødd av sult.

- Vi har alvorlige vanskeligheter, sier Jabulani Gwaringa i organisasjonen for Zimbabwes småbønder ZFU.

- Det er verken såkorn, gjødsel eller andre kjemikalier på markedet. Bankene gir ikke bønder noen kreditt. I juli produserte vi 25.000 tonn mais til å så, men nå har vi bare 9.000 tonn fordi bøndene har valgt å spise denne maisen eller selge den til melprodusentene.

FN-organisasjonen Verdens matvareprogram (WFP) har sørget for mat til millioner av zimbabwere siden 2002 og sier den regner med å måtte fø 5,4 millioner zimbabwere fram til april 2009. Landet har mellom 8 og 9 millioner innbyggere.

Tusenvis av zimbabwere har flyktet til Sør-Afrika som følge av de vanskelige forholdene i hjemlandet, som tidligere var en av Afrikas største matprodusenter.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks