Hovedinnhold

- Tsvangirai rundhjult av politiet

- SKAMSLÅTT: Leder for Zimbabwes opposisjonsparti Movement for Democratic Change (MDC), Morgan Tsvangirai, skal ha blitt banket opp av politiet. Foto: AP
- SKAMSLÅTT: Leder for Zimbabwes opposisjonsparti Movement for Democratic Change (MDC), Morgan Tsvangirai, skal ha blitt banket opp av politiet. Foto: AP
Opposisjonslederen i Zimbabwe Morgan Tsvangirai ble rundjult av politiet etter at han og flere andre politikere ble arrestert under et bønnemøte, ifølge Tsvangirais advokat.

Denne saken handler om:

Opposisjonslederen var hoven i ansiktet og hadde hodet bandasjert, sier advokat Innocent Chagonda, som så Tsvangirai på avstand mandag.

Tsvangirais talsmann i London sier til BBC at Tsvangirai ble slått bevisstløs.

- Han kan nesten ikke gå og sliter med å åpne øynene. Vi vet ikke hvor alvorlig skadene er, sier Hebson Makuvise.

USA fordømte mandag på det sterkeste behandlingen av Tsvangirai og president Robert Mugabes undertrykking av politiske motstandere.

- Det er dessverre representativt for den undertrykkende naturen til Mugabes regjering at fredelige, politiske grupper blir behandlet så brutalt, sier talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, Tom Casey.

Opprørspoliti patruljerte gatene i Zimbabwes hovedstad Harare mandag, dagen etter at opposisjonsleder Morgan Tsvangirai og flere andre politikere ble arrestert.

Advokater forsøkte mandag å få kontakt med flere av opposisjonspolitikerne som sitter i arrest, uten å lykkes. Det er uklart om noen av politikerne er siktet.

Forbud mot møter

Tsvangirai, som leder opposisjonspartiet MDC, ble pågrepet sammen med fem andre da væpnet opprørspolitiet stormet et partimøte søndag. Én person ble drept i tumultene som fulgte. MDC krever at de seks partitoppene løslates umiddelbart.

Politiet patruljerte mandag gatene i flere av Harares forsteder, men situasjonen var spent.

- Det er rolig i dag. Det er mye sinne her, men også mye frykt etter det som skjedde i går, sier en sikkerhetsvakt til nyhetsbyrået Reuters.

Regjeringen, med president Robert Mugabe i spissen, innførte i forrige måned et tre måneders forbud mot politiske møter. Søndagens MDC-møte var et brudd på dette forbudet, ifølge regjeringen.

Fortsetter kampen

Opposisjonen lovet mandag å fortsette kampen for å få Mugabe til å gå av.

- Vi kommer ikke til å stanse. Vi mener vi har rett til å kreve demokratisk endring og en slutt på tyranniet, sier talsmann Jacob Mafume.

Opposisjonspartiet MDC ble splittet etter en strid for over et år siden, men i helga møttes de to partene i et forsøk på sammen å jobbe for å løse den politiske og økonomiske krisen i landet.

Det internasjonale pengefondet (IMF) kunngjorde i februar at det opprettholder stansen i sin økonomiske og tekniske støtte til Zimbabwe. Inflasjonen ligger i øyeblikket på nesten 1.600 prosent, det høyeste nivå i noe land i hele verden.

- Politi banket opp

Zimbabwes informasjonsminister hevder flere polititjenestemenn er blitt banket opp av opposisjonstilhengere.

- Opposisjonen har vært involvert i voldshandlinger. De har ødelagt biler og butikker og er blitt tatt med våpen, sier Sikhanyiso Ndlovu til BBC.

- De har banket opp politiet. Og det kan ikke regjeringen tillate, la han til.

USA fordømte mandag arrestasjonene av opposisjonspolitikerne og krevde at de straks blir løslatt. Ingen av Zimbabwes naboland har imidlertid foreløpig kommentert pågripelsene.

Vil ikke gå av

President Robert Mugabe, som har ledet Zimbabwe siden landet ble uavhengig i 1980, har fortsatt et jerngrep om makten. I forbindelse med sin 83-årsdag i februar kunngjorde Mugabe at han ikke har noen planer om å gå av.

Mandag gjentok han dette og foreslo samtidig at parlamentsvalget bør flyttes fram to år og avholdes samtidig med presidentvalget i 2008, skriver avisen Herald.

Mugabe advarte i sin tale ved markeringen av bursdagen sin i februar Bevegelsen for demokratisk forandring (MDC) og andre som våger å protestere mot hans og ZANU-PFs styre. Ingen må forsøke å hindre at jeg blir utnevnt til president på livstid, alle protester er meningsløse, fastslo presidenten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks