Hovedinnhold

Forsker forteller sin historie:

Brian skal ha smittet sin kone med zika-viruset

<p>SMITTET: Brian Foy fra Colorado fikk zika-viruset på en studietur i Senegal i 2008. Da han kom hjem, smittet han sannsynlivgvis sin kone Joy.</p>

SMITTET: Brian Foy fra Colorado fikk zika-viruset på en studietur i Senegal i 2008. Da han kom hjem, smittet han sannsynlivgvis sin kone Joy.

Ti dager etter at forskeren Brian Foy hadde vært i Senegal for å samle mygg, oppdaget han røde prikker over hele kroppen.

Denne saken handler om:

Først trodde han det var en vanlig, myggbåren sykdom, men da også kona Joy Chilson Foy ble syk, startet en intens jakt på årsaken.

Foy reiste til Senegal i 2008, da han og en student sammen ville studere hvordan man kunne stoppe malaria fra å spre seg, skriver CNN.

Syv år etter at forskeren oppdaget at zika kunne smitte ved seksuell kontakt, har funnene blitt verdenskjent. Nå har den myggbårne sykdommen brutt ut i flere latinamerikanske land, samtidig som flere tusen babyer er født med hjerneskaden mikrokefali.

DETTE ER ZIKA

** Zikavirus gir influensalignende symptomer, og er i familie med gulfeber og denguefeber.

** Viruset overføres hovedsakelig via mygg, men også ved graviditet og sex.

** Zika ble påvist for første gang hos en ape i Uganda i 1947. Afrika og Asia har siden hatt enkelttilfeller.

** I 2014 var det et utbrudd i Fransk Polynesia, og i 2015 kom zika for første gang til Latin-Amerika med et episenter nordøst i Brasil. I februar erklærte WHO internasjonal folkehelsekrise.

** 62 land er per dags dato berørt av viruset.

** I 13 land er barn blitt født med mikrokefali, noe som ifølge verdens helsemyndigheter har  sammenheng med zika.

** Den økte forekomsten av Guillain-Barré-syndrom, som kan gi lammelser, skal også skyldes zika.

** Det finnes ingen vaksine eller behandling mot viruset, eller de nevrologiske sykdommene det kan gi.

Kilder: FHI, WHO, PAHO

Les også: Barnelege slo alarm om zika-viruset i fjor

Det at sykdommen også kan smitte seksuelt, har først blitt kjent i etterkant. Det har fått flere lands myndigheter, blant annet Norge, til å be menn som har vært i zika-områder om å bruke kondom i minst én måned etter hjemkomst. I begynnelsen av februar ble det også kjent at en pasient i Dallas hadde fått zika-smitte etter sex.

Kunne ikke bruke myggmiddel

Siden de skulle samle mygg, kunne de ikke bruke vanlig myggmiddel, fordi de da ville skremme myggene bort. 

– Som forsker, så hender det at du setter arbeidet før din personlige sikkerhet. Vi tar malariaprofylakse. Jeg tar alle vaksiner som det er mulig å ta, sier han, men forteller at de likevel ble bitt flere ganger av mygg. 

Storavis: Mødre tar abort i frykt for zika-virus

Da forskerne var ferdige med arbeidet i slutten av august, reiste de hjem til USA. Hjemme i Colorado ble Foy gjenforent med sin kone Joy og deres fire barn. 

Ti dager etter hjemkomsten begynte han å føle seg dårlig. 

Kona ble syk

Foy, som jobber ved Colorado State University, trodde han hadde fått flavavirus, og tenkte også det kunne være dengue eller chikungunya. Også studenten han hadde med seg ble syk. For å være sikre på hva det var som hadde gjort dem dårlige, bestemte de seg for å ta en blodprøve. 

Ny teori: Hjernskade skyldes ikke zikavirus

Så ble Foys kone syk. 

– Det var da at jeg tenkte, OK, vi må dokumentere mer av dette for å finne det ut, sier Foy til 9News

Kona hadde ikke vært ute av delstaten, ifølge New York Times. Foy forteller også at ingen av barna ble syke.

Den erfarne forskeren satte opp myggfeller i hagen, men aedes aegypti, myggen som bærer zika-viruset, finnes ikke i Colorado, spesielt ikke i tidlig september.
Kona hans ble stadig sykere, og hun bestemte seg for å dokumentere sykdommen, og tok blant annet bilder av utslettet den ga henne.

Fikk ikke penger til forskning

Etter hvert begynte Foy selv å få vondt i prostata og blod i sæden, noe som fikk ham til å tenke at han kunne overført sykdommen seksuelt til kona - før han ble syk.

– Vi hadde nettopp sett hverandre for første gang på flere måneder. Du vet hva ektemenn og deres koner gjør. Men senere, da jeg ble syk, så gjorde vi det ikke. Jeg tror overføringen må ha skjedd veldig raskt etter at jeg kom tilbake, før jeg fikk symptomer, sier han til CNN.

Først et år senere, da studenten som var sammen med Foy var tilbake i Senegal og tilfeldigvis møtte en mann hvis bestefar hadde oppdaget zika-viruset, skjønte de hva det kunne være. De sendte mannen, forsker Andrew Haddow, de ett år gamle blodprøvene, og alle var positive for zika.

Les også: FHI endrer zikaråd for gravide

I 2011 publiserte de en studie hvor de fortalte om funnene sine, og ba om støtte til å forskere videre på det, men fikk avslag. De har nå søkt på nytt.

Her finner du studien.

LES OGSÅ: Slik oppdaget de zika-viruset

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks