Hovedinnhold

WikiLeaks offentliggjør liste over strategiske installasjoner

NYE LEKKASJER: WikiLeaks har offentliggjort en liste over installasjoner over hele verden som betegnes som strategisk viktige av USA. Foto: SKJERMDUMP
NYE LEKKASJER: WikiLeaks har offentliggjort en liste over installasjoner over hele verden som betegnes som strategisk viktige av USA. Foto: SKJERMDUMP
WikiLeaks har offentliggjort en liste over anlegg og infrastruktur som amerikanerne mener er av stor strategisk betydning for dem. Norsk olje- og forsvarsindustri er ikke representert.

Denne saken handler om:

Listen er utarbeidet av amerikansk UD og består av alt fra viktige gassrørledninger og undersjøiske telekabler, til mineralforekomster, industrianlegg, havner og legemiddelfabrikker verden over.

Dokumentet er trolig det mest kontroversielle som til nå er lekket fra WikiLeaks, og det viser at USAs definisjon av nasjonal sikkerhet er bred og altomfattende, melder BBC.

Kobolt og nikkel

Listen er basert på opplysninger fra alle amerikanske utenriksstasjoner, som i februar 2009 fikk beskjed om å lage en liste over alle anlegg som - hvis de går tapt - kan skade USAs sikkerhet i vesentlig grad.

Det eneste som står oppført under Norge er «kobolt nikkel gruve», uten noen nærmere forklaring.

Blaafarveværket på Modum sto på 1800-tallet rett nok for 70-80 prosent av verdensproduksjonen av kobolt, men ble nedlagt i 1893. Også en koboltgruve i Kongo er nevnt i dokumentet.

Anlegg i Kristiansand?

På slutten av 1800-tallet sto Norge også for halvparten av verdens nikkelproduksjon, noe som langt fra er tilfelle lenger.
Mer sannsynlig er det at amerikanerne finner Xstrata Nikkelverk utenfor Kristiansand, tidligere kjent som Falconbridge, strategisk viktig.

Nikkelraffineriet er i dag det største i Vesten og har en produksjonskapasitet på 92.000 tonn i året. Nikkel benyttes i rustfritt stål og kjemiske produkter. Det benyttes også til komponenter innen fly-, skips- og bygningsindustrien.

Helse og økonomi

- Tap av disse ressursene vil kunne få kritisk innvirkning på folkehelsen, økonomien og sikkerheten til USA, heter det i innledningen til listen som er datert februar 2009.

Verken olje- og gassindustrien eller forsvarsindustrien i Norge er representert på listen over anlegg USA finner strategisk viktige.

Av andre anlegg som skal ha stor betydning for USAs sikkerhet, er en australsk fabrikk som produserer motgift mot slangebitt og et dansk produksjonsanlegg for insulin.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks