Hovedinnhold

WikiLeaks: - Fange ble pisket, seksuelt ydmyket og tvunget til å urinere på seg selv

UTSATT FOR OVERGREP: Nye WikiLeaks-dokumenter beskriver overgrepene mot Mohammed al-Qahtani, som er mistenkt for å stå bak 11. september-angrepet. Bush-administrasjonen innrømmet tortur i 2008. Foto: AFP
UTSATT FOR OVERGREP: Nye WikiLeaks-dokumenter beskriver overgrepene mot Mohammed al-Qahtani, som er mistenkt for å stå bak 11. september-angrepet. Bush-administrasjonen innrømmet tortur i 2008. Foto: AFP
(VG Nett) Varslersiden WikiLeaks beskriver angivelige overgrep og avslører hittil ukjent avhørsinformasjon fra den beryktede Guantanamo-leiren på Cuba.

Denne saken handler om:

Flere store aviser har fått tidlig tilgang til over 700 hemmelige militærdokumenter, som gir unik innsikt i arbeidet og livet i leiren.

Ifølge The New York Times viser de lekkede dokumentene at flere av sakene mot de innsatte på grunn av slurvearbeid og motstridende beviser aldri ville ha holdt i en rettssal eller et militærtribunal. 127 menneskene sitter fremdeles i fangenskap på Guantanamo.

Les også: WikiLeaks varsler nye lekkasjer

Guantanamo-leirens frynsete rykte er i stor grad fundert på anklager om tortur og ulovlige avhørsmetoder. Det groveste eksempelet på avhørsovergrep som beskrives i WikiLeaks-dokumentene, gjelder Mohammed al-Qahtani.

Han skal ha vært en av organisatorene bak 11. september-angrepet i 2001, og ble arrestert året etter. Ifølge dokumentene skal saudiaraberen ha blitt pisket som en hund, seksuelt ydmyket og tvunget til å urinere på seg selv.

- Tross tøffe avhørsteknikker i begynnelsen av forvaringen, virker det som om hans tilståelse er sann, og den er bekreftet av rapporter fra andre kilder, står det i dokumentet som omhandler al-Qahtani.

Les også: Bush kan siktes for tortur over hele verden

Bush-adminstrasjonen har tidligere innrømmet å ha utsatt al-Qahtani for tortur.

Ville lage smørbrød av vakt

De nye WikiLeaks-dokumentene inneholder etterretningsinformasjon om samtlige av de 779 nåværende og tidligere innsatte. De gir et unikt innblikk i dagliglivet og den interne dynamikken i den ellers lukkede leiren.

Forholdet mellom de ansatte og innsatte skal til tider ha vært anspent. En innsatt opplyste at han ville oppfordre sine venner i Irak til å finne mannen som avhørte ham, kutte ham opp og lage en type smørbrød av ham.

En annen truet med å kutte hodet og hendene av en vakt, og informerte om at han skulle drikke vaktens blod til lunsj. Den samme innsatte skal også ha opplyst at han ønsket å krasje fly inn i hus og at han håpet at president George Bush ville dø.

Det skal ifølge dokumentene ikke bare ha vært amerikanske etterretningsagenter i aksjon i leiren. Både Kina, Russland, Tadsjikistan, Jemen, Saudi Arabia, Jordan, Kuwait, Algerie og Tunisia skal ha hatt avhørspersonell på øya.

Ny 11. september-info

Washington Post, som også har fått tidlig tilgang til dokumentene, skriver at dokumentene samlet sett gir ny innsikt al-Qaidas bevegelser under angrepet 11. september 2001. Den nye informasjonen viser at lederne i det sunnimuslimske nettverket alle var samlet i Karachi i Pakistan.

DEDIKERT: Khalid Shaikh Mohammed skal ha gått langt for å kunne bruke all sin tid på hellig krig. Foto: AP
DEDIKERT: Khalid Shaikh Mohammed skal ha gått langt for å kunne bruke all sin tid på hellig krig. Foto: AP

Blant dem som skal ha befunnet seg i byen, er Abd al-Rahim al-Nashiri, mannen som er anklaget for å stå bak angrepet mot det amerikanske marineskipet USS Cole i 2000.

Ikke langt unna skal mannen som angivelig står bak bombingen i Bali i 2002 ha kjøpt laboratorieutstyr til et program for biologiske våpen. Et annet sted i byen skal mannen USA mener at sto bak selve 11. september-angrepet, Khalid Shaikh Mohammed, ha fulgt utviklingen på TV-skjermen, sammen med en rekke andre al-Qaida-ledere.

Les også: 9/11-mistenkte for retten på Guantanamo-basen

Den samme Mohammed skal ifølge al-Nashiri ha vært så dedikert til hellig krig at han gjorde seg selv impotent for å ikke bli distrahert av kvinner.

Fordømmer

Obama-administrasjonen har fordømt publiseringen av de klassifiserte dokumentene, som havnet i WikiLeaks hender i fjor.

Les også: Kina kritiserer USA for menneskerettighetsbrudd

De informerer om at en del av informasjonen ble revaluert av en utredningsgruppe i 2009, og at dokumentene ikke nødvendigvis representerer myndighetenes nåværende vurdering av Guantanamo-fangene.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks