Hovedinnhold

Ville holde USA-samarbeid hemmelig

Amerikanske myndigheter skal ha tilgang til svenske registre

SAMARBEIDER: Dokumenter som TV-kanalen SVT har fått tilgang til avslører et samarbeid som måtte holdes hemmelig, fordi det ikke ville passert en granskning i riksdagen. Foto: Scanpix
SAMARBEIDER: Dokumenter som TV-kanalen SVT har fått tilgang til avslører et samarbeid som måtte holdes hemmelig, fordi det ikke ville passert en granskning i riksdagen. Foto: Scanpix
(VG Nett) Tjenestemenn i det svenske justisdepartementet skal ha gitt amerikanerne beskjed om at samarbeidet kunne stride mot grunnloven. Derfor skulle det fortsette som før - i det skjulte.

Denne saken handler om:

TV-kanalen SVT har fått tilgang til dokumenter fra organisasjonen WikiLeaks som viser at svenske myndigheter har hatt et samarbeid med amerikanerne som ikke offentligheten har kjent til.

Sverige skal i flere år ha utlevert informasjon om svenske borgere til USA - og ha kjent til USAs overvåkning av svenske borgere. Målet var å identifisere personer som kanskje kunne kobles til terrorisme.

Vil holde det hemmelig

Det fremgår ikke nøyaktig hvordan samarbeidet foregikk. Ifølge SVT er det uklart hvilke registre FBI har hatt tilgang til, men det står klart at amerikanerne får overlevert informasjon.

Den amerikanske ambassadøren Michael Woods skriver i rapporten til Washington at samarbeidet ikke vil passere en granskning i riksdagen, og at det kan være i strid med den svenske grunnloven.

Derfor er det «best å fortsette som tidligere», heter det i meldingen.

VET IKKE NOE: Sveriges justisminister Beatrice Ask. Foto: AP
VET IKKE NOE: Sveriges justisminister Beatrice Ask. Foto: AP

Det skal også ha vært rådet til tjenestemennene i det svenske justisdepartementet som deltok på møtet med den amerikanske ambassaden.

Den svenske justisministeren Beatrice Ask sier at hun ikke kjenner til annet samarbeid enn det Säpo har med andre lands etterretningsmyndigheter.

Etter at TV 2 avslørte at det var etablert en SDU-gruppe som overvåket norske borgere ved den amerikanske ambassaden i Oslo, måtte Ask innrømme at det også fantes en SDU-gruppe i Stockholm. Hun skal heller ikke ha kjent til denne gruppen, før de undersøkte saken etter avsløringen i Norge.

Hadde tilgang i Norge

Flere av personene som jobbet ved den amerikanske SDU-gruppen i Norge var rekruttert fra politiet. Enkelte jobbet både i Oslo-politiet og for amerikanerne, og hadde på den måten tilgang til flere registre med sensitiv personinformasjon, blant annet det sentrale straffesaksregisteret (STRASAK).

Ifølge Aftenposten skal Regional Security Office (sjefen for sikkerheten) på ambassaden ha vært svært godt fornøyd med at ambassaden nå slapp å gå via de formelle kanalene for å få ut informasjon fra norsk politis registre.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks