Hovedinnhold

Svensk samrøre i Assange-saken

BEGJÆRT UTLEVERT: Her ankommer varslersjefen Julian Assange retten for andre dag av høringen mot ham selv. Foto: AFP
BEGJÆRT UTLEVERT: Her ankommer varslersjefen Julian Assange retten for andre dag av høringen mot ham selv. Foto: AFP
Politiets kvinnelige forhørsleder i Assange-etterforskningen skal på forhånd ha kjent en av de to kvinnene som har anmeldt WikiLeaks-gründer Julian Assange for seksuelle overgrep.

Denne saken handler om:

Kvinnene har både personlige og politiske koblinger, skriver Expressen.

Personlige hilsninger på nettet avslører at de to allerede hadde kontakt i april 2009, 16 måneder før Assange ble politianmeldt for blant annet voldtekt. De to ble kjent med hverandre ved at begge var engasjert i partiet Socialdemokraterna.

Ifølge Expressen veide de innledende avhørene av Assange tungt da påtalemyndigheten bestemte seg for å anholde ham i august i fjor.

Les også:  - Assange er samfunnsfiende nr. 1 i Sverige 

Den kvinnelige forhørslederen har også kommet med svært nedsettende karakteristikker av Assange på nettet. På sin egen Facebook-side har hun blant annet kalt ham for den «overdrevne opphaussede sprekkeferdige boblen».

- Ingen kommentar

Forhørslederen vil ikke selv kommentere opplysningene, men henviser til politiets pressetalsmann Ulf Göranzon. Han sier at han ikke kjenner til opplysningene om at de to kvinnene er venner.

Les også:  Full krig i WikiLeaks 

- Ettersom jeg selv ikke har noen opplysninger, bortsett fra rykter, så har jeg ingen intensjon om å kommentere, sier Göranzon til TT.

Assanges svenske advokat Björn Hurtig synes det er bra at opplysningene kommer fram, og han skal selv informere sin klient i løpet av torsdagen.

- Dette stiller spørsmål ved hele den innledende etterforskningen, sier Hurtig til Expressen. Han sier også at han selv reagerte på at begge kvinnene gikk til politistasjonen hvor den aktuelle forhørslederen arbeidet.

Politisk motivert?

Assange og hans forsvarere har flere ganger kritisert det svenske rettsvesenet. De mener at den høytprofilerte australieren ikke har noen mulighet til å få en rettferdig behandling i Sverige.

Assange mener at de svenske overgrepssaken er politisk motivert og knytter den til WikiLeaks' lekkasjer av amerikanske hemmeligstemplede dokumenter. I USA har enkelte politikere tatt til orde for at Assange bør tiltales for spionasje og dømmes hardt.

Assange selv frykter at han etter hvert vil bli utlevert fra Sverige til USA.

En britisk domstol besluttet for to uker siden at Assange kan utleveres til Sverige. Dommeren avfeide da at Assange ikke vil få en rettferdig behandling i Sverige.

Avgjørelsen er anket, og Assange befinner seg fortsatt i Storbritannia.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks