Hovedinnhold

Kai Eide klaget til Brown over svak Karzai

BEKLAGET SEG: FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide (t.v.), beklaget seg til Storbritannias daværende statsminister Gordon Brown over president Hamid Karzais (t.h.) beslutningsvegring. Foto: AFP
BEKLAGET SEG: FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide (t.v.), beklaget seg til Storbritannias daværende statsminister Gordon Brown over president Hamid Karzais (t.h.) beslutningsvegring. Foto: AFP
Afghanistans president Hamid Karzai er ute av stand til å ta vanskelige avgjørelser, ifølge FNs spesialutsending Kai Eide.

Denne saken handler om:

FAKTA: KAI EIDE

  • FNs spesialutsending til Afghanistan fra mars 2008 til mars 2010
  • Politisk direktør i Utenriksdepartementet fra 2006 til 2008.
  • Norsk NATO-ambassadør fra 2002 til 2006
  • FNs spesialutsending til Bosnia (1997 til 1998) og Kosovo (2004 og 2005).
  • Norges ambassadør til Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) fra 1998 til 2002, ambassadør ved en rekke norske utenriksstasjoner og statssekretær ved Statsministerens kontor i årene 1989–1990
  • Assisterende direktør for sekretariatet til NATOs generalsekretær fra 1984 til 1989.
  • Har for tiden permisjon fra Utenriksdepartementet og er tilknyttet Institutt for fredsforskning i Oslo (PRIO).

FNs norske og tidvis omstridte spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide, la ikke fingrene imellom da britenes relativt ferske statsminister Gordon Brown kom til landet i august 2008. I et timelangt møte i Kabul beskrev Eide Karzai som en stadig mer upopulær leder, som var ute av stand til å ta vanskelige avgjørelser.

Det kommer fram i et av WikiLeaks-dokumentene som NTB har lest. Brown, som tok over som statsminister i Storbritannia sommeren 2007, hadde sammen med ambassadør Sherard Cowper-Cowles i 2008 en rekke møter i Afghanistan, blant annet med Karzai selv og FNs representanter.

Under et slikt møte, rundt ett år før presidentvalget, uttrykte Eide stor bekymring for den avtagende støtten Karzai hadde både i sin egen regjering og i befolkningen generelt.

«Eide foreslo at han, Cowper-Cowles og ambassadør Wood skulle jobbe sammen for å opprettholde presset på Karzai», står det å lese i ambassaderapporten.

William Braucher Wood var USAs ambassadør til Afghanistan mellom 2007 og 2009, og ble etterfulgt av Karl Eikenberry.

Ville fjerne stabssjefen

I ambassaderapporten framholdes det dessuten at Eide ba USA og Storbritannia vurdere å fjerne Karzais stabssjef, Umar Daudzai, til fordel for en annen. Så sent som i oktober i år kom det fram påstander i mediene om at Daudzai jevnlig mottok penger fra Iran, angivelig i et forsøk på å kjøpe hans lojalitet og drive en kile inn i forholdet mellom afghanerne og USA.

«Browns reisefølge var slått av Eides pessimistiske vurdering av det afghanske lederskapet, inkludert Karzai», står det i rapporten.

En rekke av dokumentene som er publisert på WikiLeaks formidler negative ytringer om Hamid Karzais regime i Afghanistan og dystre utsikter til at verdenssamfunnet skal oppnå demokrati og fred i Afghanistan. Det pekes på den kanskje største utfordringen med å etablere en styringsdyktig og samlende sentral myndighet i et land med stor etnisk diversitet og en mengde lokale og regionale maktfaktorer.

«Eide advarte mot å samarbeide for tett og direkte med stammeledere, fordi det kan undergrave Karzai og regjeringens autoritet og troverdighet».

Fryktet opptøyer

Under et møte som amerikanske Richard Holbrooke, ambassadør Eikenberry og viseambassadør Francis Ricciardone hadde med Eide og den amerikanske FN-toppen Peter Galbraith blir det reist alvorlige bekymringer om valgfusk og en overhengende fare for voldsomme opptøyer hvis en av partene ensidig skulle erklære valgseier for tidlig. Møtet ble holdt to dager etter valget i fjor, ifølge et annet WikiLeaks-dokument

Galbraith og Eide endte sitt profesjonelle forhold som rivaler i en bitter krangel om valgjuks og Eides rolle i valget. Galbraith anklaget Eide for å ha favorisert Karzai, mens Karzais motkandidat i valget, Abdullah Abdullah, stilte krav om gransking av FNs rolle.

I en rekke medieoppslag avviste Eide kritikken og karakteriserte Galbraith som bitter etter å ha blitt fjernet fra FN-jobben i Afghanistan.

Eide var FNs spesialutsending fra 7. mars 2008 inntil han ble avløst av Staffan de Mistura 1. mars 2010.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks