Hovedinnhold

Assange til VG: - Det kommer stadig drapstrusler

LØSLATT: Julian Assange møtte i dag opp for første gang for å skirive under på papirer på at han er tilstede i England, på Baccles politistasjon. Deretter kjørte han fra politistasjonen til Ellingham Hall hvor han bor, og tok seg tid til et intervju fra bilvinduet. Foto: FREDRIK SOLSTAD / VG
LØSLATT: Julian Assange møtte i dag opp for første gang for å skirive under på papirer på at han er tilstede i England, på Baccles politistasjon. Deretter kjørte han fra politistasjonen til Ellingham Hall hvor han bor, og tok seg tid til et intervju fra bilvinduet. Foto: FREDRIK SOLSTAD / VG
ELLINGHAM (VG) Julian Assange sier til VG at han frykter drapsforsøk og elektronisk avlytting, mens han sitter i kausjonsarrest.

Denne saken handler om:

Som en betingelse for at han ble løslatt mot kausjon på torsdag, må Assange holde seg på herregården Ellingham Hall, i Suffolk i Øst-England, mesteparten av dagen og mesteparten av natten.

I retten ba han om at adressen ikke ble gjort offentlig, noe dommeren avviste. Da VG traff Assange utenfor herregården i går kveld forklarte han hvorfor: Både for ham selv og for Wikileaks kan det være farlig å oppholde seg på et kjent sted, hevder Assange.

- Det er sikkerhetsbekymringer ved at min lokalitet er kjent som vi må se nøye på, sier Assange til VG.

- Det er stadige trusler om drap og attentat mot meg, det kan påvirke muligheten min til å bevege meg utenfor gården, fortsetter han.

- Vil du kunne fortsette ditt arbeid som redaktør for Wikileaks?

- Jeg vil kunne lese gjennom og korrigere materialet, men andre vil overta mer av selve gjennomgangen. Det er også fare for elektronisk overvåkning. Vi må ta en sikkerhetsvurdering av vår elektroniske kommunikasjon.

LES OGSÅ: - Jeg har vært i et svart hull

Daglig registrering

- Jeg ville følt meg langt tryggere om jeg var her og ingen visste om det, men når jeg er inne på selve gårdsbygget føler jeg at det er relativt trygt.

I går var Wikileaks-sjefen for første gang hos politiet i nærliggende Beccles og registrerte seg. Ifølge kausjonsbetingelsene må han gjøre det daglig.

Et forsøk på å spøke seg til en bunke med skjemaer for hele den neste måneden, falt på steingrunn.

- Men det kan være utrygt for meg å dra dit hver dag. Vi jobber med politiet for å finne en tryggere løsning, som at de kommer ut hit, sier Assange.

Den største bekymringen er ifølge Assange at hans advokater i USA har fått vite at amerikanske myndigheter forbereder en spiontiltalte mot ham og andre i Wikileaks.

Påstandene om at han skal ha begått to tilfeller av seksuelle overgrep og et tilfelle av voldtekt, mot to svenske kvinner som han tidligere hadde hatt frivillig sex med, er han mindre engstelig for.

- Innholdet i anklagene i Sverige har jeg aldri vært bekymret for. Jeg trodde det var noe vås som ville blåse over meget raskt.

- Det jeg og mine advokater virkelig er redde for, er at jeg skal utleveres til Sverige, og så videre til USA, sier Assange.
VGTV: - Deilig å kjenne frisk luft igjen

Raser mot Visa og MasterCard

Da VG Nett møtte Assange utenfor herregården Ellingham Hall i Suffolk, var Wikileaks-sjefen svært bekymret over innstramningene som har kommet fra Visa og Mastercard, som etter amerikansk press har gjort det umulig å betale bidrag til Wikileaks via PayPal, betalingsterminalen på nettet som igjen driftes av Visa og MasterCard.

Assange kaller innstramningene for «privatisert sensurering». Han kom også med et angrep på USAs justisminister Eric Holder, som har igangsatt en etterforskning av australieren.

- Eric tror han kan skape en karriere ved å forfølge det. Jeg tror denne organisasjonen i det lange løp vil vinne på at angrepene på oss blir tydelige. Folk over hele verden ser at press fra det amerikanske utenriksdepartementet mot Visa og MasterCard, PayPal og sveitsiske banker er et massivt overgrep, og privatisering av sensur. Alle er vi kjent med gammeldags sensur i Sovjet-stil, men dette er en moderne form for sensur, presset gjennom via private selskaper, etter politisk press i samtaler under bordet, sier Assange.

- Ellers skal vi bare fortsette å utgi lekkasjer, fortsette å beskytte våre kilder, og forsvare våre ansatte. Vi må finne en løsning på de finansielle angrepene mot oss. Det siste angrepet er at vår tyske veldedighet, som majoriteten av våre midler har passert gjennom det siste året, og som finansierer Sunshine press og Wikileaks, har fått status som veldedighet tatt fra dem av den tyske regjeringen, sier Aassange.

LES OGSÅ: Assange lover mer effektivt WikiLeaks

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks