Hovedinnhold

Assange om livet i asyl: - Som å bo på en romstasjon

I ASYL: Julian Assange har vært på den equadorianske ambassaden i London siden juni i år, og driver fortsatt aktivisme over nett. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
I ASYL: Julian Assange har vært på den equadorianske ambassaden i London siden juni i år, og driver fortsatt aktivisme over nett. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
(VG Nett) Julian Assange tror sex-anklagene mot ham blir droppet, og håper at amerikanske myndigheter trekker tiltalen etter WikiLeaks-lekkasjen.

Denne saken handler om:

Fakta om Assange-saken

  • 7. desember 2010: WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange blir pågrepet av britisk politi på grunnlag av en europeisk arrestordre. Assange er anklaget for å ha begått seksuelle overgrep mot to svenske kvinner sommeren 2010.
  • 16. desember 2010: Assange blir løslatt mot en kausjon på 1,8 millioner kroner.
  • 24. februar 2011: En britisk domstol beslutter at Assange skal utleveres til Sverige. Assange anker og sier at han frykter at svenskene vil utlevere ham videre til USA. Der risikerer han å bli stilt for retten på grunn av WikiLeaks' publisering av tusenvis av lekkede ambassadedokumenter.
  • 2. november 2011: En ankedomstol opprettholder utvisningsbeslutningen. Assange anker nok en gang.
  • 30. mai 2012: Britisk høyesterett stadfester at Assange skal utleveres til Sverige.
  • 19. juni: Assange søker tilflukt på den ecuadorianske ambassaden i London og ber om politisk asyl i Ecuador.
  • 14. august: Britiske medier melder at Assange er innvilget politisk asyl i Ecuador. President Rafael Correa avviser samme dag at dette er tilfelle.
  • 16. august: Britene truer med å ta seg inn på ambassaden for å pågripe Assange. Ecuador gjør det klart at de vil anse det som et angrep på landets suverenitet. Kilde: NTB

WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange har søkt tilflukt på Equadors ambassade i London siden 19. juni i år, og i midten av august kunne britiske medier melde at han også fikk innvilget politisk asyl i landet.

Assange har ikke forlatt Storbritannia ennå, og bor for tiden i ettroms-ambassaden til Equador, der han sover på en madrass på gulvet.

- Det er som å bo på en romstasjon. Jeg jobber 17 timer i døgnet, syv dager i uken, sier WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange til Daily Mail.

Han tilbringer dagene sammen med de equadorianske diplomatene ved ambassaden og har fortsatt arbeidet med sin internettaktivisme.

Tror sex-anklagene droppes

Australskfødte Assange risikerer å bli utlevert til Sverige der han er tiltalt for seksuelle krenkelser dersom han beveger seg utenfor ambassaden. Senere kan han bli sendt til USA, der han kan bli tiltalt for spionasje etter at WikiLeaks publiserte tusenvis av lekkede ambassadedokumenter som omgjaldt krigen i Afghanistan.

- Med mindre Storbritannia ønsker å få en amerikansk utleveringsbegjæring, er det tilrådelig at den fastlåste situasjonen mellom Storbritannia og Equador blir løst før den tid kommer, sier Assange.

Han er overbevist over at anklagene fra Sverige om de seksuelle krenkelsene mot to kvinner blir trukket tilbake.

- Det kan være tre måneder, det kan være raskere.

Ecuador mener det er dokumentert at Assanges liv er i fare, og at asyl dermed er en menneskerett. Ifølge ecuadorianske myndigheter er Assange et offer for politisk forfølgelse.

Artikkelen fortsetter under bildet

FRA AMBASSADEN: WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange snakker med Russia Today fra den equadorianske ambassaden i London. Foto: AP
FRA AMBASSADEN: WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange snakker med Russia Today fra den equadorianske ambassaden i London. Foto: AP


Risikofylt rettssak

- Hvis USA dropper anklagene sine mot oss, blir saken lett. Risikoperioden min for å bli utlevert til USA er rett før eller rett etter rettssaken mot Bradley Manning, siden anklagen er at jeg var i en slags konspirasjon med ham for å få informasjon om den amerikanske regjeringen, sier Assange.

Rettssaken mot Bradley Manning, er planlagt å starte i februar 2013. Manning ble arrestert i 2010, mistenkt for å ha overlevert konfidensielt materiale til WikiLeaks.

Blir rastløs

- De to første månedene på ambassaden var ganske positive. Vi hadde en stor politisk kamp, vi hadde den fysiske treningen og dag-til-dag-oppgaven med å bygge et liv her. Situasjonen har stabilisert seg nå, og stabiliteten har begynt å bli irriterende, sier Assange.

Artikkelen fortsetter under bildet

ALLTID VAKTHOLD: Britisk politi utenfor den equadorianske ambassaden i London, som konstant overvåkes, i tilfelle Julian Assange skulle finne på å bevege seg ut. Foto: Sang Tan / AP
ALLTID VAKTHOLD: Britisk politi utenfor den equadorianske ambassaden i London, som konstant overvåkes, i tilfelle Julian Assange skulle finne på å bevege seg ut. Foto: Sang Tan / AP


Konstant vakthold

Britisk politi har konstant vakthold utenfor ambassaden, i tilfelle Assange skulle finne på å forsøke å flykte.

- Politiets nærvær er absurd undertrykkende, og det blir ikke effektiv måte å takle situasjonen på. Jeg har en lampe med lys som etterligner blå himmel og skinner opp i taket. Jeg må ha på den en batteri-timer som skrur seg av, ellers blir jeg oppe hele natten og jobber, sier han.

Plages av hoste

Assange har en egen personlig trener som kommer til ambassaden annenhver dag for å sørge for at han holder seg i form. Han har en egen tredemølle og løper fem til åtte kilometer.

Han forteller til Daily Mail at maten han spiser blir brakt til ambassaden av venner og ansatte og at han legger vekt på å spise sunt. I tillegg tar han kosttilskudd, blant annet på grunn av mangelen på sollys.

Selv om Julian Assange foreløpig ikke har tatt skade av å tilbringe over 100 dager innendørs i asyl, innrømmer han overfor Daily Mail at oppholdet begynner å ta på ham.

- Helsen min blir langsomt forverret. Jeg håper det bare er fysisk, men jeg har et problem med en av lungene mine som forårsaker en lei hoste.

Ønsker å jobbe

- Problemet er at jeg har vært fanget i Stobritannia på grunn av det svenske utleveringskravet de siste to årene. Samtidig har USA fortsatt sin granskning av WikiLeaks og meg selv, helt til punktet der de er klare til å fortsette med en tiltale, sier Assange.

Han sier at han aller helst vil at tiltalen mot ham droppes, men at det vil bli et sjakkspill dersom USA velger å holde fram med den.

- Jeg gjør nok lurt i å oppholde meg der de rettslige myndighetene ikke er i allianse med USA. Hvor som helst hvor jeg kan fortsette å jobbe, sier Assange.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks