Hovedinnhold

Norsk student arrestert og bortført av milits i Iran

- Ble tvunget til å se på massedrap

ØYENVITNE: Den norske studenten som ble øyenvitne til iranske grusomheter mot demonstrantene i Teheran, sier at han ikke ønsker å stå fram av sikkerhetsgrunner. VG møtte ham i går. Foto: Marius Knutsen/VG
ØYENVITNE: Den norske studenten som ble øyenvitne til iranske grusomheter mot demonstrantene i Teheran, sier at han ikke ønsker å stå fram av sikkerhetsgrunner. VG møtte ham i går. Foto: Marius Knutsen/VG
(VG Nett) Den norske studenten (26) forteller at han ble tvunget til å se på massedrap og tortur av demonstranter, utført av iransk milits, under opprøret i Teheran i fjor.

Denne saken handler om:

- Det eneste jeg klarte å tenkte på etter hvert, var når de skulle begynne med meg, og hvordan jeg skulle dø, forteller den etnisk norske kunststudenten til VG.

Hans historie er gjengitt i et dokument i Wikileaks-basen, hvor USAs ambassade i Oslo gjenforteller vitnemålet de har fått fra norsk UD.

Derfor har den norske studenten gått med på å gi sitt aller første intervju med media om hva han opplevde 27. desember i fjor, da han ble arrestert og fraktet til et gatekryss i sentrale Teheran.

LES OGSÅ: Nordmann kidnappet og tvunget til å se drap i Iran

- Så demonstranter dø

- Jeg ble øyenvitne til at tre personer ble drept av militsen. Jeg måtte også se på at en buss full av folk ble påtent, sier den nå 27 år gamle nordmannen.

Utenriksdepartementet protesterte senere mot behandlingen av studenten overfor Irans ambassade i Oslo.

Det fremgår av et dokument i Wikileaks-basen som VG har fått tilgang til. I et dokument som USAs ambassade i Oslo sendte hjem til Washington, står det at UD vurderte hans beretning som troverdig, og hele hendelsen som «et bevis på institusjonalisert perversjon i Iran».

Kunststudenten har også fortalt sin historie til Amnesty i Norge, som publiserte deler av den i en kritisk rapport om Iran i sommer. I Amnesty-rapporten er studenten navngitt som «Lars».
Overfor VG tviholder han også på sin anonymitet, av hensyn til sin egen sikkerhet.

Gjestestudent

«Lars» forteller at han var gjestestudent ved et universitet i Teheran fra november i fjor.

27. desember, på den religiøse helligdagen Ashura, hadde demonstrasjonene fra høsten samme år blusset opp igjen. «Lars» satt i en offentlig buss i Teheran sentrum, da sjåføren stoppet for å plukke opp tre kvinnelige demonstranter, antagelig for å berge dem i sikkerhet.

Sekunder senere smalt det i frontruten.

- Bussen ble stormet av milits fra den paramilitære styrken Basij, som slo løs på passasjerene med jernstenger og batonger. Blodet fløt. Jeg som utlending ble tvunget ut av bussen, sier han.

«Lars» fikk en hette over hodet og ble plassert mellom to paramilitære på en motorsykkel, som i stor fart kjørte fra stedet. Da hetten ble tatt av, var «Lars» i et gatekryss hvor milits og demonstranter hadde tørnet sammen.

- Plassen var full av milits, og var åpenbart et sted hvor de førte arrestanter til. Det var også demonstranter i nærheten. Søppelbøtter sto i brann og det ble kastet molotov-cocktails, forteller han.

VGTV: Se video fra demonstrasjonene (VI ADVARER MOT STERKE BILDER)

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MANGE SKADDE: Ingen har den fullstendige oversikten over hvor mange som ble skadd eller drept under demonstrasjonene i romjulen for et år siden. Foto: AP
MANGE SKADDE: Ingen har den fullstendige oversikten over hvor mange som ble skadd eller drept under demonstrasjonene i romjulen for et år siden. Foto: AP

- Knivstukket i magen

En person med finlandshette, som «Lars» oppfattet som en kommandant, overlot kontrollen over ham til yngre milits-medlemmer. Han ble plassert ved en av bæresøylene til en veibro over gatekrysset.

- Tre personer som var tatt til fange, ble fulgt bort til meg. De ble lagt ned foran meg. En av de paramilitære holdt ansiktet mitt fast og sa at «her skal du se hvordan vi behandler fiender av Allah», og så strakk de bena ut og knuste kneskålene på en av demonstrantene med batonger. En annen av dem, en kvinne, ble knivstukket i magen, forteller han.

På et tidspunkt ble «Lars» oppmerksom på den brennende bussen. Han sier at han ikke vet hvem som hadde satt den i brann, men den var raskt overtent.

- Det var en minibuss full av folk, jeg aner ikke hvor mange. Men en person klarte å komme seg ut gjennom et vindu. Med full fyr i klærne forsøkte personen å rømme unna, men han ble skutt og falt om, forteller han.

SAMLESIDE: Her er alle Wikileaks-lekkasjene

Så flere dø

På et tidspunkt trer noen en hette over hodet hans igjen. I disse minuttene fornemmer han lyden av skrik og rop om hjelp, og lukten av brente mennesker.

- Det er vanskelig for meg å tidsangi det som skjedde, og rekkefølgen i det. Jeg var så redd at jeg mistet tidsbegrepet, sier han.

«Lars» forteller at han også ble vitne til ytterligere to drap: Det ene var en kvinne som ble overkjørt og fikk hodet knust av et militærkjøretøy. Den andre var en ung gutt:

- Han stod inne ved husveggen og ropte «død over diktatoren» på persisk. Da kjørte en bil med kufanger mot ham og presset han mot husveggen, rygget tilbake og knuste gutten mot veggen. Han falt sammen over bilpanseret.

«Lars» anslår at han var militsens fange i om lag tre timer, før kommandanten kom tilbake, sjekket hans identitetspapirer, gikk gjennom bildene på kameraet hans og viftet ham bort med en kort ordre: «Gå!».

- De hadde ikke hatt noen sak på meg, bortsett fra at jeg hadde vært på feil sted til feil tid. Det ville også ført til problemer for dem dersom noe hadde skjedd med meg, som utlending, sier 27-åringen.

LES OGSÅ: Politibiler kjørte over demonstrant

- De hadde passet mitt

Og «Lars» gikk så raskt han kunne, vekk fra det utendørs torturkammeret. Samme kveld ringte han den norske ambassadens nødnummer, men fikk beskjed om at ambassaden var stengt til 2. januar.

Den dagen gikk han til ambassaden, fortalte sin historie, og ba om hjelp til å rømme landet.

- Passet mitt lå hos iranske myndigheter, så jeg kunne ikke bare forlate landet. Jeg var livredd de neste ukene, sov nesten ikke om natten, og lå fullt påkledt på sengen.

I et land som Iran er det livsfarlig å snakke om episoder som de «Lars» var vitne til.

- Jeg kunne ikke snakke med noen om det som hadde skjedd. Man forstår at den eneste muligheten er å spille rollen som om alt er normalt, og forsøke å leve helt som vanlig. I denne perioden klarte jeg såvidt å holde meg flytende, jeg måtte bare legge vekk minnene i en skuff, sier han.

I slutten av januar fikk han passet tilbake, og tok seg via Wien og København til Oslo. Da brøt han fullstendig sammen.

- En troverdig historie

Samme dag som «Lars» ble arrestert i Iran, hoppet den iranske konsulen i Oslo, Mohammed Reza Heydari, av og søkte politisk asyl i Norge.

- Jeg reagerte så sterkt på UDs svært forsiktige reaksjon på avhoppingen at jeg kontaktet departementet for å gi dem min versjon av regimets brutalitet.

Han ønsker ikke at VG skal beskrive hans situasjon etter hjemkomsten fra Iran i januar - utover at han har hatt en svært traumatisk periode, og at han har fått hjelp til å bearbeide opplevelsen og ettervirkningene.

Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty Norge har selv snakket med «Lars».

- Vi fester i høyeste grad lit til det han forteller. Det sammenfaller med at det skjedde ting den dagen, og vi vet også at den typen hendelser har skjedd, det har vi fra flere kilder. Han selv virker også svært troverdig med sin historie, sier Egenæs til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks