Hovedinnhold

- Statoil hadde «falske» samtaler med Iran

- BEROLIGET USA: Konsernsjef i Statoil Helge Lund skal ha ringt den amerikanske ambassadøren i Oslo, Benson K. Whitney, for å forsikre om at Statoil ikke plannla å utvide virksomheten i Iran. Foto: Frode Hansen
- BEROLIGET USA: Konsernsjef i Statoil Helge Lund skal ha ringt den amerikanske ambassadøren i Oslo, Benson K. Whitney, for å forsikre om at Statoil ikke plannla å utvide virksomheten i Iran. Foto: Frode Hansen
Samtidig som Statoil i 2007 var i samtaler med iranske myndigheter om nye investeringer i landet, skal konsernsjef Helge Lund ha forsikret USA om samtalene ikke var reelle.

Denne saken handler om:

Lund skal ha ringt den amerikanske ambassadøren i Oslo, Benson K. Whitney, og forsikret om at Statoil ikke hadde noen planer om å utvide sin virksomhet i Iran. Denne forsikringen kom samtidig med at oljeselskapet var i dialog med iranske myndigheter om nye investeringer.

LES OGSÅ: Nigerianer vant over Statoil

Det skriver Aftenposten etter å ha fått tilgang til WikiLeaks-dokumenter som angivelig er ført i pennen av ambassadøren selv.

Lund skal har ringt Whitney og opplyst at han selv hadde vært «ekstremt proaktiv» overfor pressen med å få ut budskapet om at det ikke blir flere Iran-prosjekter fra det norske selskapets side.

Konsernsjefen skal ha betegnet Statoils investeringer i Iran som en «hodepine» som hadde hatt stor innvirkning på selskapets økonomi.

«Med en lav profil holder Statoil falske samtaler med Iran om fremtidige prosjekter for å unngå potensielt skadelige reaksjoner fra iranske myndigheter mot investeringene som allerede er gjort», hevdes det også at Lund har har sagt.
Statoil ønsker ikke å kommentere saken.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks