Hovedinnhold

WikiLeaks: - Paven hjalp britiske soldater

HJALP: Paven skal ha tatt kontakt med Teheran for å få frigitt de britiske soldatene. Foto: Scanpix.
HJALP: Paven skal ha tatt kontakt med Teheran for å få frigitt de britiske soldatene. Foto: Scanpix.
(VG Nett) Den siste WikiLeaks-avsløringen viser at paven hjalp å frigi 15 britiske marinegaster som ble tatt til fange i Iran.

Denne saken handler om:

I hemmelige meldinger sendt fra USAs utsendinger til Vatikanet kommer det fram nyheter om Den katolske kirkens påvirkningskraft på internasjonale spørsmål.

LES ALT OM WIKILEAKS - SAMLESIDE 

Da 15 britiske marinegaster ble tatt til fange i 2007, var det lenge tvil om hva som ville bli utfallet.

Paven tok grep

Etter to uker ble gastene løslatt, i noe som ble sett på som en noe flau, men solid innsats fra britiske diplomater. Nå skal det vise seg at også pave Benedict XVI var involvert, ifølge WikiLeaks-dokumentene.

Ifølge nestkommanderende ved den amerikanske utenriksstasjonen i Vatikanet, Juli Noyes, skal Vatikanet i etterkant ha hevdet at de hadde gode kontakter inn i prestestyret i Iran.

Les også: - Julian ville aldri voldtatt noen 

- Vatikanet hjalp til med å sikre løslatelsen til britiske soldater som ble holdt tilbake i iransk farvann i april 2007, skriver Noyes i et notat laget før Obamas besøk til Vatikane i juni 2009.

Det er tydelig at Vatikanet ville spille inn dette budskapet overfor den amerikanske presidenten, som stadig må forholde seg til et svært anstrengt forhold mellom Iran og USA.

Britiske diplomater: - Paven ikke viktig

Ifølge Guardian, som har publisert lekkasjene, skal britiske diplomater spilt ned Vatikanets rolle. Diplomatene innrømmer overfor avisen at Paven sendte en melding til Iran, men at den knapt nok skal ha vært nøkkelen for at de britiske sjømennene ble løslatt.

Les også: - Avsløringene er USAs egen feil 

De britiske soldatene var i ferd med å utføre en kontroll på et indisk-registrert handelsskip i irakisk farvann, da de ble tatt til fange.

Iran hevdet de hadde vært langt inne i iransk farvann, og dermed brøt de internasjonale reglene, men etter en stund la Storbritannia GPS-bevis på bordet som viste at de britiske marinegastene faktisk befant seg i irakisk farvann da de ble tatt til fange.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks