Hovedinnhold

- Norge ville holde drapstall hemmelig

KRITISERTE: Ifølge dokumenter fra Wikileaks skal daværende NATO-ambassadør Kim Traavik ha kritisert FNs rapporter om sivile tap. Foto: Scanpix
KRITISERTE: Ifølge dokumenter fra Wikileaks skal daværende NATO-ambassadør Kim Traavik ha kritisert FNs rapporter om sivile tap. Foto: Scanpix
Norge ville legge lokk på all offentlig debatt om hvor mange sivile afghanere som var blitt drept i NATO-angrep, viser WikiLeaks-dokumenter ifølge Aftenposten.

Denne saken handler om:

Tips oss

Hemmelige møtereferater som er lekket fra det amerikanske diplomatiet til WikiLeaks, «kaster et overraskende og nytt lys over Norges rolle i den politiske ledelsen av NATO under krigen i Afghanistan», skriver Aftenposten.

Vet du noe om denne saken?Tips oss! 

I et møtereferat fra NATOs øverste organ i september 2008 skrev USAs NATO-delegasjon at «Norges ambassadør understreket behovet for å unngå en offentlig debatt om rapportering av antallet sivile drepte».

Ved en anledning skal Norges NATO-ambassadør, nåværende London-ambassadør Kim Traavik, ha kritisert FNs rapporter om sivile tap. NATOs råd skal ha ment at FN overdrev tallene.

«Selv mange FN-ansatte i Kabul tviler på metoden som er brukt», skal den norske ambassadøren ha sagt ifølge referatet.
Traavik sier til Aftenposten at han ikke kjenner seg igjen i referatet. Ifølge ham må det bero på en misforståelse.

- Dette kjenner jeg meg ikke igjen i og må bero på en misforståelse. Norge var et av de landene som sterkest argumenterte for at NATO og ISAF måtte iverksette tiltak for å redusere de sivile tapene. Det gjorde vi av humanitære grunner, men også av hensyn til opinionen i medlemslandene og i Afghanistan, sier ambassadør Kim Traavik.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks