Hovedinnhold

Vulkanforsker spår tiår med asketrøbbel

HOLDER DET GÅENDE: Vulkanen Eyjafjallajökull pruster og peser ennå. Dette bildet er tatt i dag morges. Foto: REUTERS/INGOLFUR JULIUSSON
HOLDER DET GÅENDE: Vulkanen Eyjafjallajökull pruster og peser ennå. Dette bildet er tatt i dag morges. Foto: REUTERS/INGOLFUR JULIUSSON
(VG Nett) Askefaste flypassasjerer kan bli et vanlig fenomen i årene som kommer, ifølge ny forskning.

Denne saken handler om:

Det mener vulkanforsker Thor Thordarson ved Edinburgh University, som har tatt for seg 205 vulkanutbrudd på Island fra de siste 1100 årene. Han mener å kunne påvise at utbruddene hoper seg opp med jevne mellomrom, skriver Times Online.

I de siste femti årene har Island vært inne i en rolig periode som nå nærmer seg slutten, mener Thordarson. Han tror minst tre andre vulkaner kan være på randen av utbrudd. Alle disse vulkanene - Grimsvötn, Hekla og Askja - er større enn Eyjafjallajökull.

- Frekvensen av utbrudd på Island øker og faller i en syklus på omtrent 140 år. Vi hadde lite aktivitet i den siste delen av det 20.århundre, men nå er det ting som tyder på at vi nærmer oss en topp, sier Thordarson til Times Online.

Grafikk:Derfor er asken farlig for fly

Thordarson arbeider ut ifra en teori om at bevegelser i jordskorpen forårsaker store underjordiske spenninger, og at antall vulkanutbrudd varierer i takt med disse spenningsskiftene.

Teorien er imidlertid kontroversiell, og Gillian Foulger, som er professor i geofysikk ved Durham University, er skeptisk. Hun mener grundige statistiske beregninger er nødvendig før man kan slå fast at vulkanutbruddene hoper seg sammen, slik Thordarson antyder.

Les også:- Droner kan gi sikrere askevarsel

Flere aktive vulkaner vil uansett kunne bety mer trøbbel for flytrafikken. Norske flyplasser alene fikk anslagsvis 700.000 færre reisende som følge av vulkanasken, samt tapte inntekter i hundremillionersklassen.

Askefaste flypassasjerer måtte på sin side ty til kreative løsninger for å komme seg til og fra. Nøyaktig hvor mange nordmenn som ble rammet er ukjent, men Transportøkonomisk institutt (TØI) gjennomfører nå en spørreundersøkelse om virkningene av flystansen blant norske reisende. Du kan delta ved å klikke her.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks