Hovedinnhold

Venter utbrudd fra islandsk kjempevulkan

Dersom vulkanen Katla våkner, kan det føre til:
** Klimanedkjøling
** Flom på Island
** Store askeproblemer

(VG Nett) Katla er en av de største og farligste vulkanene på Island. Nå venter ekspertene på at den skal eksplodere.

Denne saken handler om:

Historisk sett har det gått mellom 40 og 60 år mellom hver gang Katla har hatt utbrudd. Forrige utbrudd var i 1918 - for 92 år siden. Nå venter ekspertene på utbrudd fra kjempevulkanen.

- Katla er virkelig på overtid, sier Páll Einarsson, geofysiker ved The University of Iceland, til VG Nett.

Protokoll:Hvordan rammes du av stansen i flytrafikken?

Selv om Einarsson og hans kolleger på Island ennå ikke har registrert noen aktivitet under Katla, er det flere ting som tyder på at hun snart kan eksplodere.

- Vulkanen som er aktiv nå, Eyjafjallajökull, pleier å trigge Katla. De siste tre gangene Eyjafjallajökull har hatt utbrudd, har nemlig Katla hatt utbrudd like etterpå, forteller Johan Petter Nystuen, professor ved Universitet i Oslo til VG Nett.

Eyjafjallajökull-utslippet har for øvrig sørget for svovellukt og askenedbør over store deler av Norge torsdag kveld.

SAMLESIDE:Les alt om vulkanen her!

Også Nystuen legger til at Katla nå, historisk sett, er på overtid og at det absolutt er reelt med et utbrudd i nær framtid.

Katla, som har et krater på sju-åtte kilometer, er en mye større vulkan enn Eyjafjallajökull. Og dersom hun eksploderer, kan det få alvorlige konsekvenser, forklarer Nystuen:

* FLOM: Over vulkanen Katla ligger det en diger isbre, Mýrdalsjökull, som er 800 meter tykk. Ved et Katla-utbrudd vil denne breen smelte, og det vil skape en kjempeflom på Island.

* ASKE: Katla vil spy ut aske, mye mer enn Eyjafjallajökull gjør. Dette vil da få konsekvenser for blant annet flytrafikken. Vinden fra Island blåser stort sett østover, så et utbrudd vil vi merke svært godt i Norge - med de konsekvensene det får.

* KLIMA: I tillegg til aske, vil Katla spy ut noe som heter aerosoler. Dette er fine væskepartikler som legger seg i stratosfæren. Disse aerosolene absorberer solenergi, noe som igjen fører til klimanedkjøling. Det skjedde for eksempel i 1783 og 1784 da den islandske vulkanen Laki hadde utbrudd. Etter dette opplevde Europa flere år med kulde, uår for bøndene og påfølgende sultkatastrofer. Et annet, men mindre dramatisk eksempel, er fra Filippinene da Pinatubo hadde utbrudd i 1991. Da falt temperaturen på jorda med en halv grad etterpå.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

PINATUBO: Dette utbruddet på Filippinene i 1991 sørget for klimanedkjøling over hele jorden. Foto: AFP
PINATUBO: Dette utbruddet på Filippinene i 1991 sørget for klimanedkjøling over hele jorden. Foto: AFP

Ikke stort nok ennå

Professor ved universitet i Bergen, klimaforsker Helge Drange, sier at det skal mye til før jorden blir skikkelig nedkjølt.

- Et større utbrudd så langt nord som Island kan få regionale konsekvenser. Globale konsekvenser blir det først når vulkaner i tropiske strøk får utbrudd. Når det skjer sprer partiklene seg utover et mye større område, forklarer klimaforskeren.

VGTV:Her pumper vulkanen ut aske!

PROFESSOR: Johan Petter Nystuen. Foto: Aftenposten
PROFESSOR: Johan Petter Nystuen. Foto: Aftenposten

Han sier at det utbruddet vi ser i dag, ikke vil få konsekvenser på temperaturen.

- Nei, jeg tror det knapt nok blir noen målbare endringer, sier Drange.

Storm-meteorolog Roar Inge Hansen er imidlertid mer skeptisk.

- Det er vanskelig å si noe om konsekvensene så tidlig, men Norge ligger midt i den banen asken etter et utbrudd på Island normalt følger, og jeg vil tro utbruddet vil gjøre det kaldere hos oss, spesielt dersom det blir langvarig, sier han.

Om askeflommen blir langvarig, er foreløpig vanskelig å si.

- Det er så mye aske i området at vi ikke har kunnet foreta målinger på vulkanen. Derfor har vi ingen idé om hvor lenge asken vil velte ut. Dersom noen hevder de vet det, lyver de, sier Einarsson til VG Nett.

LES OGSÅ:- Vulkanasken kan vare i ukevis

Effekten av slike temperaturendringer kan uansett vare i alt fra noen få måneder til rundt to år. Dette avhenger av størrelsen på utbruddet.

Håper den holder seg i ro

Páll Einarsson, geofysiker ved The University of Iceland, håper i det lengste at Katla vil holde seg i ro. For konsekvensene ved et utbrudd kan bli enorme.

- Som sagt så har vi ennå ikke registrert noe aktivitet. Selv om det, historisk sett, har gått langt over tiden nå, så håper vi den holder seg i ro. Det er en stor og farlig vulkan som vil skape stor flom og ødeleggelser, både her på Island og landene rundt, sier Einarsson, som håper de merker tegn og kan varsle folk før et eventuelt nytt utbrudd.

Animasjon:Slik tror meteorologene at vulkanasken vil spre seg

Også Nystuen ved Universitetet i Oslo håper Katla holder seg i ro.

- Ja, for Katla er ikke til å spøke med!

Som geologer, synes både Einarsson og Nystuen at det som skjer på Island nå er spennende.

- Ja, og vi merker en veldig interesse fra hele verden nå. Alle vil vite hva som skjer på Island, sier Einarsson.

Foto: Foto: Foto:
Foto: Foto: Foto:

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks