Hovedinnhold

Flytrafikken i Europa redusert med over 60 prosent

ASKETRØBBEL: Askeskyen som spys ut fra en vulkan på Island sørger for store problemer for flytrafikken. Foto: Ólafur Eggertsson
ASKETRØBBEL: Askeskyen som spys ut fra en vulkan på Island sørger for store problemer for flytrafikken. Foto: Ólafur Eggertsson
(VG Nett) Flytrafikken i Europa er kraftig rammet av vulkanutbruddet på Island. Antall flygninger er mer enn halvert.

Denne saken handler om:

- På en vanlig dag i Europa er det 28 000 flygninger. I går gikk antallet ned til 20 000. I dag regner vi med å være nede i 11 000 flygninger, sier talskvinne i den europeiske flysikkerhetsmyndigheten Eurocontrol, Kyla Evans, til VG Nett.

- Hovedflyplassene i Irland, Storbritannia, Belgia, Nederland, Danmark, Sverige, Norge og Finland er nede. Også i deler av Frankrike, Tyskland og Polen er flyplassene nede.

I Norge besluttet Avinor i morgentimene at luftrommet åpnes for begrenset trafikk mellom Trondheim og Stokmarknes i Nordland. I resten av landet er det full stans i flytrafikken også i dag. LES MER HER!

Evans forteller at en lang rekke nordeuropeiske land nå er rammet av den voldsomme asken som sprer seg utover i det europeiske luftrommet.

- Hvordan forventer dere at situasjonen vil utvikle seg?

- Vi har fått informasjon om at utviklingen er ganske stabil nå, og at det ikke vil bli store endringer gjennom dagen. Det er fortsatt mulig å ankomme, eller mellomlande, i det sørlige Europa.

TRENGER DU SKYSS?KOM DIREKTE TIL VG NETTS HAIKESENTRAL HER

Hele dagen i Danmark

Den danske flyplassen Kastrup vil være stengt hele fredag. Flyplassen kommer tidligst til å åpne klokken 2 natt til lørdag, skriver NTB.

Opplysningen ble kringkastet over høyttalerne på Kastrup fredag morgen.

Vulkanasken fra vulkanutbruddet på Island ligger fortsatt tungt over Danmark, og alle fly står fortsatt på bakken.

Tidligere fredag forlenget den danske luftfartsmyndigheten Naviair stengningen av det danske luftrommet.

- Prognosene er ikke spesielt positive, så luftrommet kan i alle fall ikke åpnes klokken 12, som vi først antydet. Det kommer ikke på tale, sa en talsmann for Naviair.

Meteorologisk institutt i Danmark (DMI) opplyser imidlertid at asken er i ferd med å spre seg. Noe går i østlig og sørvestlig retning.

- Den sprer seg noe, det blir etter hvert også mindre aske, sier Thyge Rasmussen i DMI.

LES OGSÅ:Slik kommer du deg frem uten fly

Delvis stengt i Polen og Tyskland

Store deler av det polske luftrommet ble stengt fredag.
Luftrommet ble stengt fredag morgen. Årsaken er askeskyen fra vulkanutbruddet på Island.

De eneste fungerende flyplassene i Polen er Krakow og Rzeszow.
Flyplassen i Frankfurt i Tyskland er også stengt.

Flyplassen er blant Europas største og travleste.
En talsmann sier at det er usikkert hvor lenge flyplassen må holde stengt.

Både det tsjekkiske og det østerriske luftrommet stenges også fredag.

Kan vare i 48 timer til

Britiske luftfartsmyndigheter har forlenget stengningen av det britiske luftrommet i ytterligere seks timer til fredag kveld, og sier at flyforbudet i Europa kan vare i enda 48 timer.

Fra Island blir det meldt at utbruddet intensiverte seg torsdag kveld, samtidig som askeskyen fortsatte like kraftig og beveget seg svært langsomt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks