Hovedinnhold

- Et bilde av fanden selv

(VG Nett) «Fanden selv» kommer til syne når man flyr over vulkankraterne under Eyjafjallajökull.

Denne saken handler om:

I går kveld fløy den islandske kystvakten over vulkanen som ligger under isbreen Eyjafjallajökull. Der tok de bilde av de tre kraterne, som har diameter mellom 200 og 500 meter. Etter overflyvningen skrev de ifølge aftenposten.no denne forholdsvis ironiske meldingen i loggen:

- Dette er et flott bilde av fanden selv. Han pustet og prustet på Eyjafjallajökull, men vi vet ikke helt hva han prøver å fortelle oss. Kanskje han er forbannet over Icesave-avtalen og rapporten om finanskrisen?

LES ALT OM VULKANDRAMAET HER

Evakuerte

I dag skriver den islandske avisen Morgunbladid at man antar at utbruddet fra vulkanen vil fortsette i flere dager og uker. Islandske myndigheter advarer også mot en vedvarende risiko for plutselige flommer og for aske som faller ned på bakken.

I går kveld måtte man på kort varsel evakuere flere hundre mennesker som bor i nærheten av vulkanen. Enorme isblokker ble dratt nedover fjellsiden med vannet. Beboere i området ble bedt om å løpe for livet.

LES OGSÅ: Derfor er asken farlig for flytrafikken

De som bor i området, får ifølge den islandske avisen skryt for hvordan de har taklet situasjonen.

En av de som evakuerte fra gården sin, var Ólafur Eggertsson. Hans gård ligger rett under vulkanen. Selv om den ikke ligger på den siden der flommen herjet i går, valgte han å dra til en nabogård høyere opp i fjellet for å tilbringe natten der. Han fortalte til VG Nett i går kveld at de som bor i området, er bekymret for situasjonen.

- Ja, man frykter selvsagt hva som kan skje. Det er tungt å bo her nå, sa han.

HAIKESENTRALEN: Klikk her dersom du trenger, eller kan gi, skyss

Sover ikke hjemme

I dag forteller bonden at han var tilbake på gården klokken 07 for å melke kyrne. Da var alt som i går. Flommen hadde ikke kommet til den siden av vulkanen han bor på. Likevel er han forberedt på at det kan skje når som helst.

VGTV: Slik vil asken spre seg

- Vi er forberedt på flommer hver dag så lenge utbruddet pågår. Vinden skal snu i natt og blåse mer fra nord, så da tror vi nok at asken kan komme over gården her, sier Eggertsson.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FORLATER GÅRDEN: Norsk-islandske Ólafur Eggertsson har 200 kyr på gården som nå er truet av den buldrende vulkanen. Foto: Privat
FORLATER GÅRDEN: Norsk-islandske Ólafur Eggertsson har 200 kyr på gården som nå er truet av den buldrende vulkanen. Foto: Privat

Han har derfor stengt alle dører og vinduer, og alle steder som det er åpent inn i fjøset, for å forsøke å holde asken ute.

I kveld, etter at han har melket kyrne, drar han igjen til naboen for å tilbringe natten der.

VGTV: Her pumper vulkanen ut aske

- Vi skal ikke sove her på gården.

Dagens gladnyhet for bonden var at melkebilen endelig - etter fire dager - kom frem til gården etter å ha kjørt en omvei over en gammel bro.

- Det var bra for nå var tanken helt full med 5000 liter melk, sier Ólafur Eggertsson.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks