Hovedinnhold

Voldtektsoffer (15) fikk 100 piskeslag

(VG Nett) En 15-år gammel maldivisk jente som ble voldtatt av sin egen stefar, ble dømt til 100 piskeslag for å bli gravid utenfor ekteskap.

Jenta ble tiltalt etter at det ble klart at stefaren hennes hadde voldtatt henne gjentatte ganger og drept babyen de fikk sammen, skriver BBC.

Han skal gjennomgå rettssak i løpet av året, sammen med moren til jenta, som er tiltalt for å ikke melde fra om overgrep.

Babyen drept

Familien ble etterforsket etter at babyen ble funnet drept og begravet i på en øy nord i Maldivene.

Aktoratet i ungdomsdomstolen opplyser at jentas dom kommer uavhengig av tiltalen stefaren og moren står overfor, og forsvarer den harde straffen hun er idømt. I tillegg til de 100 piskeslagene skal hun også sitte i husarrest de neste åtte månedene.

- Jenta begikk frivillig en handling utenfor loven, sier en talsperson for domstolen.

Piskeslagene skal utføres når jenta fyller 18 år, så fremt hun ikke ber om å få straffen tidligere.

Amnesty International reagerer

Maldivene er en muslimsk øystat med en befolkning på litt under 400.000 innbyggere, med et rettssystem basert både på sharialoven og britisk lovverk.

Myndighetene i landet har uttalt at de ikke er enige i straffen jenta skal få, og at de nå vil vurdere å endre loven.

Amnesty International er derimot skuffet over at myndighetene ikke gjør mer aktivt for å stoppe både straffemetoden og loven som gjør at jenter kan dømmes for å bli voldtatt.

- Pisking er en grusom, nedverdigende og umenneskelig straff. Vi er overrasket over at myndighetene ikke bare fjerner denne straffemuligheten helt, sier Ahmed Faiz i organisasjonen.

- Dette er ikke en særegen sak, men noe som skjer ofte - senest sist måned ble en annen voldtatt jente dømt til piskeslag.

Han sier det er uvisst når denne straffemetoden sist ble gjennomført, siden ingen vil snakke åpent om det.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks