Hovedinnhold

Putin vil fortsette som Russlands president

<p>STILLER TIL GJENVALG: Vladimir Putin under en prisutdeling for frivillige i Moskva onsdag. </p>

STILLER TIL GJENVALG: Vladimir Putin under en prisutdeling for frivillige i Moskva onsdag. 

Foto: Ivan Sekretarev, AP
Vladimir Putin vil ta fatt på en fjerde periode som president i Russland.

Denne saken handler om:

Landet holder presidentvalg i mars neste år, og Putin tar da sikte på gjenvalg. Det kunngjorde han i byen Nizjnij Novgorod onsdag, melder nyhetsbyrået AP.

Under et arrangement med frivillige i Moskva tidligere på dagen ble presidenten spurt av en vert om hvorvidt han ville stille til gjenvalg. Presidenten henvendte seg til publikum og spurte om de støttet et gjenvalg. Spørsmålet ble besvart med ja-rop og applaus, skriver Reuters.

Les også: Russland kastet ut av OL

– Jeg forstår at denne beslutningen må tas i nær framtid, og det vil den bli. Og når jeg treffer beslutningen, vil jeg selvfølgelig ta i betraktning vår samtale i dag og deres respons, sa Putin. 

Timer senere kom altså kunngjøringen under et møte med ansatte i den russiske bilprodusenten GAZ.

– Jeg kunne ikke funnet et bedre sted og øyeblikk for dette. Takk for deres støtte. Jeg vil stille til valg som president, sa Putin til mer applaus.

Målinger viser at Putin har støtte fra rundt 80 prosent av befolkningen, og 65-åringen er derfor ventet å vinne valget.

Se klemmen: Putin gratulerte Assad med seieren over IS

Putin ble president for en fireårsperiode første gang i 2000. I 2004 ble gjenvalgt, før han ble statsminister i 2008. I 2012 ble han på ny valgt til president med rundt 64 prosent av stemmene, og denne gang i en seksårsperiode. Dersom han vinner valget neste år, kan han bli sittende til 2024.

Jens Stoltenberg sier til VG i Brussel at han ikke vil kommentere nyheten om gjenvalget direkte, fordi han som NATO-sjef ikke har noen oppfatning om andre lands valgprosesser.

Stoltenberg sier at han møtte Putin første gang høsten 2000, da begge var ferske i rollene som Russlands president og norsk statsminister.

– Mitt forhold til Putin har endret seg. Forholdet mellom Russland og vesten er mye dårligere nå enn det var for mange år siden, men det skyldes også at jeg har en annen rolle nå, sier Stoltenberg.

Han er ikke lenger statsminister i et land som tradisjonelt har hatt et godt forhold til Russland, men via NATO representerer han også land som har et annerledes og mye mer anstrengt forhold til Russland, legger han til.

Den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj har tidligere kunngjort at også han vil bli president. Den russiske valgkommisjonen har imidlertid bestemt at han ikke får stille fordi han er domfelt for korrupsjon, en dom Navalnyj selv mener er politisk motivert, skriver NTB.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks