Hovedinnhold

Titanic-regissøren nådde jordens største havdyp

* Det første menneske på bunnen av Marianergropen på 50 år

(VG Nett) I en spesialkonstruert enmannsubåt tok filmregissør James Cameron seg ned til 11.000 meters dyp for å filme og utforske Marianergropen vest i Stillehavet natt til mandag.

Denne saken handler om:

SISTE: Filmregissøren har foretatt en vellykket oppstigning gjennom det iskalde mørket.

- Det har aldri vært så godt å treffe bunnen. Jeg gleder meg til å dele hva jeg ser, twitrer han.

VGTV: Her tar han seg ned til jordens største havdyp

Titanic-regissør James Cameron er det tredje mennesket til å nå dette punktet, og det første mennesket til å gjøre reisen alene, ifølge nyhetsbyrået AP.

Klokken 23.00 norsk tid søndag kveld meldte nyhetsbyrået Reuters på Twitter at Cameron befant seg på over 8000 meters dyp.

Allerede på dette dypet hadde Cameron slått rekorden for verdens dypeste solodykk.

Regissøren er nå oppe igjen, etter å ha tilbrakt flere timer på bunnen. Han samlet prøver til forskning, tok stillbilder og filmet, også i 3D.

Ekspedisjon har blitt utsatt flere ganger på grunn av dårlig vær, men nå ser det ut til at Cameron endelig skal lykkes. Til BBC har han sagt at ekspedisjonen vil bli «oppfyllelsen av en drøm».

- Jeg ble oppfostret på en diett bestående av science fiction, på en tid hvor samtiden var nettopp det, har han uttalt.

Ifølge Cameron vokste han opp med at folk dro til månen og at havforskeren Jacques-Yves Cousteau utforsket havet.

- Det er noe jeg verdsetter fra barndommen min, sa han til BBC før solodykket.

Enormt trykk

Den spesialkonstruerte enmannsubåten Cameron bruker ble laget i Australia og har fått navnet Deepsea Challenger, ifølge National Geographic. Fartøyet veier 11 tonn og er over syv meter langt.

UBÅT: Deepsea Challenger. Foto: AP
UBÅT: Deepsea Challenger. Foto: AP


Ifølge Huffington Post gjennomførte Deepsea Challenger et vellykket testdykk ned til bunnen av Marianergropen sist onsdag.

Vel nede på 11 kilometers dyp er trykket på utsiden av undervannsbåten være like stort som trykket fra tre firhjulstrekkere på en lilletå. Med andre ord ville et menneske på dette dypet umiddelbart bli knust, og det vil også ubåten bli om det skulle oppstå en lekkasje.

- Takk for støtten til vitenskap og oppdagelser. Når oppdagelsesreisende drar til fiendtlige områder, rommet eller sjøen, lever og dør vi ved våre maskiner, skriver Cameron på sin egen Twitter-profil i dag.

Enorm

Det spektakulære dykket fant sted 320 kilometer fra stillehavsøya Guam, skriver AP.

Det er vanskelig å forestille seg størrelsen på Marianergropen, som er 120 ganger større enn Grand Canyon og mer enn 1,6 kilometer dypere enn Mount Everest er høy.

Det ble anslått at ferden ned ville ta 90 minutter. Når Cameron når 11 kilometer skal han bruke seks timer på å samle materiale som biologer og geologer kan studere.

Det vil ta om lag 70 minutter å hente ubåten opp igjen til overflaten, men det er lagt inn godt med slingringsmonn. Ubåten er laget for å kunne gjøre 56 timer lange dykk.

- Jeg twitrer bare når jeg har noe å si. I dag kulminerer et syv år langt prosjekt i et dykk. Det er endelig dagen for å dykke, twitret Cameron i sin første Twitter-melding siden i 20. april i fjor.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks