Hovedinnhold

Istidsbarn funnet i Alaska

Arkeologer har funnet levningene etter to barn som ble gravlagt for 11.500 år siden. Funnet kan gi spennende informasjon om Alaska-indianernes liv under istiden - og i dag!

Ifølge arkeologene bak funnet er de to istidsbarna de yngste levningene som er funnet i Nord-Amerika noensinne, skriver AP.

Arkeologene har i snart et tiår undersøkt området Upward Sun River, som er en større sandslette sørøst for Fairbanks. Ben Potter, ved Universetet i Alaska Fairbanks beskriver funnet, som blegjort i fjor, i tidsskriftet «Proceedings of the National Academy of Sciences».

Funnet av istidsbarna kan gi spennende informasjon om livet i Alaska under istiden. Blant annet gir det et lite bilde av oldtidens begravelsestradisjoner, det anslås at de to små ble gravlagt for 11.500 år siden.

Gravlagt for 11.500 år siden

Forskerne tror det ene barnet døde kort tid etter fødselen, mens det andre var dødfødt. Noen år før fant de samme arkeologene delvis kremerte levninger etter et tre år gammelt barn i samme område. Alle de tre istidsbarna antas å ha dødd den samme sommeren.

– Hver eneste lille bit av informasjon som vi samler fra Upward Sun og andre plasser viser at de hadde en sofistikert naturhusholdning. Folk er virkelig tilpasningsdyktige til å bruke alle ressursene som er tilstede, sier Potter til Alaska-avisen News Miner.

Skal ta DNA-prøve

Så langt vet forskerne lite om de to barna, annet enn dødsårsaken og at de var indianere. Nå skal de ta en DNA-prøve for å kunne finne ut om de var i slekt med hverandre og kjønnet til de to.

Videre håper de involverte i prosjektet at funnene i området osgå kan gi svar på noen av dagens gåter – ved at det kanskje kan gi informasjon som kan bidra til en bedre forståelse av noen av helseproblemene dagens indianere i Alaska har.

Det gjenstår fortsatt mye arbeidet på stedet, som er 20 meter bredt og 200 meter langt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks