Hovedinnhold

Hjorten overrasket forskerne da den tygget på en menneskeknokkel

<p>IKKE SOM I TEGNEFILMEN: Det var en hvithalehjort, samme slag som Disney’s Bambi, som forsynte seg av skjelettet.</p>

IKKE SOM I TEGNEFILMEN: Det var en hvithalehjort, samme slag som Disney’s Bambi, som forsynte seg av skjelettet.

Foto: Journal of Forensic Sciences / Wiley
Selv om hjortedyr er planteetere har de en sjelden gang blitt observert mens de spiser både dyrerester og bein. Menneskeknokler var likevel ny kost.

Denne saken handler om:

Bildet skal være det første fotografiske beviset på at hjortedyr spiser på menneskerester. Det er tatt i 2015, men ble nylig publisert sammen med en forskningsartikkel i amerikanske «Journal of Forensic Sciences», et tidsskrift for rettsmedisin.

Bildet er tatt på en såkalt body farm, et avstengt skogsområde der lik donert til vitenskapelige formål legges ut. Hensikten er at forskere og rettsmedisinere skal kunne studere effekten vær, vind, åtseletere og forråtnelse har på menneskekroppen.

Les også: 130 års kunnskap om dinosaurene kan være feil

Holdt knokkel «som en sigar»

Liket på bildet skal raskt ha blitt plukket rent av gribber da det ble lagt ut i juli 2014. Januar året etter dukket hjorten på bildet opp og forsynte seg.

Det var da et viltkamera tok blinkskuddet av hjorten med et menneskeribbein «stikkende ut munnviken som en sigar», slik artikkelforfatterne skriver.

Det sjeldne synet gjentok seg også åtte dager senere.

Studie: Folk som bor nær motorveier har økt fare for demens

Ikke ute etter kjøtt

I en e-post til VG understreker Lauren Meckel, en masterstudent ved universitetet Texas State som har jobbet med artikkelen, at det nok var selve knokkelen, og ikke rester av menneskekjøtt, hjorten var ute etter.

<p>UNIKT MØNSTER: Slik er de unike sporene hjortens tenner setter på en menneskeknokkel - dersom du lurer.</p>

UNIKT MØNSTER: Slik er de unike sporene hjortens tenner setter på en menneskeknokkel - dersom du lurer.

Foto: Journal of Forensic Sciences / Wiley

Om vinteren er det visst ikke helt uvanlig at klovdyr tygger på og spiser beinrester. Dette er for å få i seg viktige mineraler, som kalsium, som er mindre tilgjengelig gjennom kosten når det er kaldt i været.

Mer sprø forskning: Skal finne ut om svensker har for lite sex

Artikkelen gir økt kunnskap om dyrs adferd rundt menneskelevninger, og beskriver også hva slags merker hjorten satte på knoklene. Dette kan - teoretisk sett - komme til nytte i en rettsmedisinsk undersøkelse som forsøker å skille mellom skader påført skjelettet før og etter døden inntreffer.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks