Hovedinnhold

Lise og Ole reddet ungdommer på Utøya:

- Vi så døde mennesker flyte i vannet

UTØYA/OSLO (VG Nett) Samboerparet Lise Berit Aronsen og Ole Haugen kastet seg i båten da de fikk høre om Utøya-skytingen på nyhetene. De ble møtt av sjokkerende scener.

- Vi er på ferie på Nes camping. Der har vi en liten 14 fots båt som vi tok med ut da vi fikk høre på nyhetene at folk på Utøya hadde kastet seg i vannet. Vi ønsket bare å hjelpe til, forteller Lise Berit Aronsen til VG Nett.

VGTV: Hør Ole Haugen fortelle om den dramatiske redningsaksjonen

Les også: Anders Behring Breivik (32) pågrepet på Utøya
PÅRØRENDE: Politiet har opprettet et nytt nummer for pårørende: 815 02800

Gjemte seg

På Utøya ble de møtt av politi på land. Aronsen forteller at politiet først spurte hvem de var, og at de to deretter fortalte at de ønsket å hjelpe til. Så startet en redningsaksjon de aldri vil glemme:

- Vi fikk beskjed om å finne folk i vannet. Det første vi fant var fire ungdommer, to gutter og to jenter, som svømte i vannet. De ropte på hjelp. De var kraftløse og orket nesten ikke løfte armene, forteller hun.

VGTV:  Kongen: - Våre tanker går til ofrene

Etter å ha kjørt inn til land med ungdommene dro de ut igjen for å finne flere.

- Det var folk som ropte om hjelp overalt. Vi så også lik som fløt i vannet. Vi så ungdommer som gjemte seg i grotter og på klipper. De turte ikke komme ut før vi sa at personen som skjøt var tatt. Da gråt de hemningsløst, forteller Aronsen.

- Han ene vi plukket opp hadde sett personen som skjøt. Han stod oppå klippene og skjøt de som var ved eller i vannet. Vi lånte bort telefonen slik at de fikk ringt hjem.

Les også: Skrekkslagne Utøya-deltagere ba om hjelp på Twitter

- Ungdommene skrek

Hun og samboeren forteller om hjerteskjærende scener, og om vettskremte ungdommer som bare hadde undertøy på seg.

- Den ene personen hadde sett at noen ble skutt i hodet, og vi så også flere døde mennesker i vannet. Fordi vi hadde så liten båt kunne vi ikke ta med oss så mange om gangen. Vi var der tidlig, så det var frustrerende, men heldigvis kom det flere båter etter hvert, forteller Aronsen.

Aronsen og Haugen plukket opp fire personer fra vannet og 12 personer fra grotter og klipper ved vannet.

VGTV:  Jørgen (18): - Folk kastet seg i vannet

- Den ene personen hadde brukket ankelen eller foten under flukten. En annen vi hadde i båten var livredd og blå på kroppen. Han hadde blitt skrapet opp på ryggen og magen. Ungdommene skrek, de kom krypende ut av grotter. Alle ville være med, men vi kunne ikke ta mer enn seks i båten - og vi var to der fra før, forteller hun.

Samboerparet gikk på et tidspunkt tom for bensin, men hadde tatt med seg en ekstra kanne.

- Det gjorde at vi kunne fortsette litt til, men på et tidspunktet måtte vi stoppe for å ha nok bensin til å komme tilbake til campingplassen. Vi ga bort det vi hadde på oss av varme klær. Det var grusomt å se ungdommer ned i 16 års alderen i den situasjonen. Der og da taklet vi det bra, men nå etterpå kommer følelsene og tankene. Det er helt ufattelig det som har skjedd.

Les også: - Så kjæresten bli skutt - flyktet for livet fra Utøya

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks