Hovedinnhold

Norske ungdomspolitikere fikk ikke slippe inn i Vest-Sahara

NEKTET INNREISE: Gruppen med AUF-ere landet i Marrakech og tok nattbussen mot El Aaiun i Vest-Sahara natt til mandag, men ble avvist på grensen. Fra venstre: Beathe Sognnes, Emilie Bersaas, Kristin Hustrulid, Vilde Stokken, Rikke Bergseth og Natalie Milde.
NEKTET INNREISE: Gruppen med AUF-ere landet i Marrakech og tok nattbussen mot El Aaiun i Vest-Sahara natt til mandag, men ble avvist på grensen. Fra venstre: Beathe Sognnes, Emilie Bersaas, Kristin Hustrulid, Vilde Stokken, Rikke Bergseth og Natalie Milde. Foto: AUF
Over 50 norske fredsaktivister, blant dem Unge Høyres leder og AUFs nestleder, har forsøkt å nå El Aaiún i det okkuperte Vest-Sahara, men ble stoppet på veien.

Denne saken handler om:

De totalt 55 aktivistene deltok i en aksjon som en gruppe norske organisasjoner står bak. De krever at det avholdes en folkeavstemning om Vest-Saharas selvstendighet.

FAKTA: VEST-SAHARA

* Vest-Sahara var spansk koloni fram til 1975, da Marokko og Mauritania delte området mellom seg etter en avtale med Spania.

* Frigjøringsbevegelsen Polisario nektet å godta dette og erklærte i 1976 området som selvstendig. Mauritania trakk seg ut i 1979 og anerkjente Vest-Sahara, mens Marokko gjorde krav også på deres del av området.

* Marokko har latt rundt 400.000 marokkanske bosettere slå seg ned i Vest-Sahara. Marokko har også bygd en over 2.000 kilometer lang mur rundt de sentrale områdene og kontrollerer all økonomisk aktivitet i landet, som er rikt på naturressurser.

* Vest-Sahara er medlem av Den afrikanske union (AU) og har flere ganger fått støtte i FN for sitt krav om selvstendighet.

* FN forhandlet fram en våpenhvile i 1991, der partene ble enige om å gjennomføre en folkeavstemning om områdets framtidige status. Våpenhvilen er fremdeles gyldig, men folkeavstemningen har aldri blitt gjennomført.

Kilde: NTB

Kun én nordmann lyktes i å nå fram til byen, SV-politiker Kim Runar Gjelstenli fra Nes, melder Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) i en pressemelding.

Blant nordmennene som deltok og som ble kastet ut, var Kristian Tonning Riise, leder i Unge Høyre, Inga Riseth, politisk nestleder i SAIH, og Emilie Bersaas, nestleder i AUF.

– Vi dro for å rette oppmerksomhet mot en av verdens glemte konflikter og for å vise støtte til saharawiske menneskerettighetsaktivisters kamp for uavhengighet, sier Kristian Tonning Riise, leder i Unge Høyre.

Kritisk AUF-nestleder

AUF-nestleder Emilie Bersaas er sterkt kritisk til at samtlige delegasjoner som har forsøkt å reise inn i de okkuperte områdene har blitt forhindret. 

– Det blir mye styr og oppmerksomhet ved å ikke slippe oss inn, men marokkanske myndigheter anser det som verdt oppstyret sett opp mot at vi skulle slippe inn. FN har et mandat i Vest-Sahara, men det er det eneste mandatet som ikke har lov til å rapportere om menneskerettighetsbrudd, sier Emilie Bersaas til VG.

Nå håper hun at norske myndigheter kan få opp øynene for den krevende situasjonen som hersker i Vest-Sahara, og tar grep for å endre den.

UTVIST: Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise.
UTVIST: Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise. Foto: NTB scanpix

– Det er frustrerende å bli behandlet som en kriminell av marokkanske myndigheter når vi forsøker å møte fredelige aktivister for å lære mer om situasjonen. Likevel er vi heldige sammenlignet med de vi skulle møte, vi skal tross alt reise hjem igjen til et fritt land, de lever midt i okkupasjonen, sier hun.

Bersaas forteller at politiet kom inn i bussen de satt i, og sa at de måtte ta med alle tingene sine ut.

– Etterhvert strømmet det til politimenn, de var overalt, forteller Bersaas.

Episoden skjedde natt til mandag i den sørmarokkanske byen Guelmim. AUF-nestlederen satt sammen med to andre norske grupper om bord i samme buss fra Agadir som kjørte sørover i retning okkuperte Vest-Sahara.

På spørsmål om hvorfor de ikke fikk kjøre lenger fikk de ifølge Bersaas beskjed om at «Gud bestemmer».

Okkupert område

I november i fjor kom Marokkos kong Mohammed på et sjeldent besøk til det okkuperte, mineralrike Vest-Sahara.

Kongen besøkte området for å markere 40-årsdagen for den såkalte Grønne marsjen da hundretusener av sivile marokkanere tok seg inn i den daværende spanske kolonien for å gjøre krav på området som nå er en marokkansk provins.

Den grønne marsjen utløste en krig med Polisario-fronten, som har kjempet for uavhengighet for territoriet siden 1973.

Størstedelen av Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks