Hovedinnhold

Rapport: De rike blir rikere

Kina rykker frem på listen over land med rikinger

REKORDPRIS: Denne diamanten, på nesten 60 karat, ble vist frem på Sothebyes i Hong Kong nylig. Den forventes å kunne innbringe opptil 360 millioner kroner når den auksjoneres bort i november. Foto:TYRONE SIU,Reuters
REKORDPRIS: Denne diamanten, på nesten 60 karat, ble vist frem på Sothebyes i Hong Kong nylig. Den forventes å kunne innbringe opptil 360 millioner kroner når den auksjoneres bort i november. Foto:TYRONE SIU,Reuters
Verdens rikdom øker, og det samme gjør forskjellen på fattig og rik. Bare USA og Japan har nå flere rike enn Kina.

Denne saken handler om:

Det viser den årlige rapporten om verdens rikdom fra Credit Suisse som ble fremlagt denne uken.
Den viser også at halve jordens befolkning bare eier en prosent av den globale rikdommen, mens 86 av verdens rikdom er i hendene på de rikeste ti prosentene i verden.

Krise gir millionærer

Til tross for Europas økonomiske krise, har flere land sett en økning i antallet millionærer. Frankrike toppet listen i EU og kan føye til 287 nye millionærer i 2012, mens Tyskland og Spania har fått henholdsvis 221 og 127 nye millionærer. Spania, som sliter med enorm arbeidsledighet og boligkrise fikk 47 nye millionærer i fjor.

Men til tross for noen lyspunkter i Europa, har nord-amerikansk samlet rikdom nå forbigått europeisk rikdom for første gang siden 2005.

Kina rykker

Rapporten viser at Kina nå har rykket forbi Italia og Tyskland og opp til en tredjeplass i antall personer som besitter ti prosent av verdens rikdom. Kina er nå bare slått av USA og Japan.

- Vi forventer verdens rikdom å øke med nærmere 40 prosent i løpet av de neste fem årene, fastslår Credit Suisse rapporten for 2013. Verdens rikdom har allerede doblet seg fra år 2000 og frem til i fjor. Sterk økonomisk vekst og økende befolkningsnivå i vekstnasjoner er de viktigste årsakene til økningen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks