Hovedinnhold

Venezuela har 38 drap hver dag

- men nå tar Chavez opp kampen

«IKKE FLERE DRAP, JA TIL LIVET»: Kvinner protesterer mot vold- og drapsstatistikken i Caracas i sommer. Over 1000 personer blir drept hver måned i Venezuela. Foto: AP
«IKKE FLERE DRAP, JA TIL LIVET»: Kvinner protesterer mot vold- og drapsstatistikken i Caracas i sommer. Over 1000 personer blir drept hver måned i Venezuela. Foto: AP
(VG Nett) Over 38 personer drepes hver dag i Venezuela. Politiet får skylden for mange av dem.

Denne saken handler om:

Nye tall for antall drap begått i Venezuela har nå blitt kjent. I år ligger tallet an til å runde 14 000 drap. Det er i snitt over 38 drap - hver eneste dag.

Nå tar president Hugo Chavez opp kampen.

Innen utgangen av neste år skal 6000 politimenn settes inn i kampen mot voldelig kriminalitet i det søramerikanske landet med 27 millioner innbyggere. Problemet er bare at politiet allerede står for rundt 20 prosent av drapene i landet, melder nyhetsbyrået Reuters.

I den årlige rapporten fra den lokale menneskerettsgruppen Provea står det at gruppen er sikre på at i hvert fall 200 drap er på politiets samvittighet. Av dem ble 55 drept av vold eller tortur, skriver nyhetsbyrået AP.

Innenriks- og justisminister Tarek El Aissami støtter opp under anklagene, og sier at så mange som 20 prosent av de 14 000 drapene blir utført av politiet.

I snitt blir omtrent 36 personer drept i Norge hvert år, uten sammenligning for øvrig.

LES OGSÅ:- Politifolk står bak hver femte forbrytelse i Venezuela

LES MER OM HUGO CHAVEZ PÅWIKIPEDIA

- Vi skal bekjempe kriminaliteten

President Hugo Chavez har tro på lovens lange arm, og setter nå 6000 mann inn i en ny styrke som skal patrujere deler av hovedstaden Caracas.

- Vi skal slå ned på kriminalitet med både forebygging og handling, sa Chavez i sitt ukentlige TV- og radioshow denne uken.

Han henvendte seg til uniformerte politimenn som tilhørte den nylig dannede Den nasjonale bolivariske politistyrke.

- Vi skal bekjempe kriminaliteten. Vi vil takle et av vår befolknings mest sensitive problemer: forebygging av kriminalitet, sa Chavez.

Han tok hver og en av de uniformerte mennene i hånden før gruppen av politimenn tok fatt på sin nye jobb. Å patruljere området Catia, et av de farligste områdene i Caracas.

Politieksperter fra Argentina, Brasil, Canada, Cuba, Mexico og Storbritannia har hjulpet Venezuela i å danne den nye politistyrken som til nå teller 950 mann.

LES OGSÅ:Chavez ber Venezuela forberede seg på krig

Artikkelen fortsetter under bildet

VIL BEKJEMPE DRAP: President Hugo Chavez henvender seg til befolkningen i sitt ukentlige TV- og radioshow denne uken. Foto: AP
VIL BEKJEMPE DRAP: President Hugo Chavez henvender seg til befolkningen i sitt ukentlige TV- og radioshow denne uken. Foto: AP

Skeptisk befolkning

Den sosialistiske Chaves mener kapitalismen har skylden for den høye kriminaliteten, men drapstallene har steget raskt under hans elleve år i presidentsetet.

Nå håper venezuelanske myndigheter at den nye politistyrken vil bedre inntrykket befolkningen har av politiet.

- Den nasjonale bolivariske politistyrke vil innføre en kultur for fred ved å eliminere vold av den kapitalistiske, borgerlige modellen som vi har arvet, sier El Aissami til Reuters.

Men befolkningen er fortsatt skeptiske.

- Du kan ikke stole på politiet, fordi du vet aldri om de er ærlige eller ikke, sier bodhandler Gabriela Silva (34).

Hun sier at blant befolkningen i Caracas går det en kjent vits om lovens håndhevere.

- Hvis du ble ranet, ikke rop. Politet kan kanskje komme, sier Silva til AP.

SOSIALISTER: Tarek El Aissami (til venstre) og Hugo Chavez på en pressekonferanse om den nye politistyrken. Foto: AFP
SOSIALISTER: Tarek El Aissami (til venstre) og Hugo Chavez på en pressekonferanse om den nye politistyrken. Foto: AFP

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks