Hovedinnhold

Venezuela: Etterforsker mulig massemord av 28 gruvearbeidere

<p>LETER ETTER SINE KJÆRE: Plakater og bilder av de savnede gruvearbeiderne vises frem i en demonstrasjon i Tumeremo i delstaten Bólivar i går. På plakatene står det skrevet «Vi vil ha rettferdgihet for våre brødre, gruvearbeiderne» (venstre) og «Ikke la døden til massakrerte gruvearbeidere gå ustraffet».</p>

LETER ETTER SINE KJÆRE: Plakater og bilder av de savnede gruvearbeiderne vises frem i en demonstrasjon i Tumeremo i delstaten Bólivar i går. På plakatene står det skrevet «Vi vil ha rettferdgihet for våre brødre, gruvearbeiderne» (venstre) og «Ikke la døden til massakrerte gruvearbeidere gå ustraffet».

Foto: Stringer, Reuters
Slektninger frykter at de ble bortført og drept av en kriminell bande som søkte å ta over en gullgruve i den sør-østlige delstaten Bólivar.

Denne saken handler om:

Det skriver en rekke venezuelanske og internasjonale medier.

Familiene til de uregistrerte gruvearbeiderne hevder de skal ha blitt drept av en kriminell bande fredag. Likene skal så ha blitt lemlestet og levningene skal ha blitt kjørt bort i en lastebil.

Familier og andre øyenvitner hevder de så at politimenn deltok i drapene. Hendelsen har skapt raseri, og demonstranter fortsatte i går med å blokkere motorveien som forbinder jungelregionen med den brasilianske grensen.

VG i Venezuela: Drapshovedstaden Caracas (krever innlogging)

Guvernør nektet for massakre

Guvernøren i staten Bólivar, Francisco Rangel, som tilhører Venezuelas regjeringsparti, det sosialistiske PSUV (Partido Socialista Unido de Venezuela), nektet først blankt for at en massakre kunne ha funnet sted, skriver Associated Press.

– Igjen så har uansvarlige politikere forsøkt å skape kaos i staten ved falsk informasjon om myrdede gruvearbeidere, skrev han på Twitter, og anklaget opposisjonspolitikere for å forsøke å stikke kjepper i hjulene for regjeringens kampanje mot ulovlig gruvedrift.

På mandag ettermiddag var tonen imidlertid en annen. Da anerkjente han at det var iverksatt en større leteaksjon etter de forsvunnede mennene.

Juan José Coello, faren til en av de forsvunnede mennene, sier han snakket med sin sønn rett før han dro til gruven fredag.

«Venstresiden i Norge har ingen god analyse»: Den siste olje for Venezuela

– Jeg spør ikke om retttferdighet. Akkurat nå, så ber jeg dem bare om å returnere liket til sønnen min, så jeg kan gi ham en kristen begravelse, fortalte han til Associated Press.

Dødelige gruve-konflikter

Venezuela er svært rikt på naturressurser som gull, kobber, diamanter og andre mineraler. Men regjeringens forsøk på å nasjonalisere gruvesektoren det siste tiåret har etterlatt mange av landets miner underutviklede og i hendene på uformelle «gruvegjenger», som opererer i landets lovløse sør-østlige stater, skriver Wall Street Journal.

Dødelige konflikter som involverer gruvearbeidere som graver etter gull skal ikke være uvanlig, og selv urbefolkning skal ha blitt angrepet i disputter over land, ifølge Survival International, en organisasjon som jobber for urbefolknings rettigheter.

Hyperinflasjon, varemangel og skyhøy kriminalitet

Forsvinningen av gruvearbeiderne kommer i en tid preget av dyp økonomisk krise, enorm varemangel og skyhøy kriminalitet i Venezuela. I et land hvor rundt 96 prosent av eksportinntektene stammer fra oljesektoren, har lave oljepriser ført en økonomi som var skadeskutt fra før – inn i full krise.

Helsesystemet kollapser: Total helsekrise i Venezuela (krever innlogging)

Flere økonomer har i år spådd hyperinflasjon (Verdensbanken estimerer over 700 prosent), lønningene taper verdi fra dag til dag, varehyllene i butikkene står tomme, og et lukrativt svartebørsmarked styrer i praksis landets økonomi.

På toppen av det kommer en av verdens verste mordstatistikker, hvor hovedstaden Caracas troner øverst i verden, ifølge Citizen’s Council for Public Security and Criminal Justice.

I desember ble det holdt parlamentsvalg i Venezuela. Med to tredjedeler av plassene i nasjonalforsamlingen, var det første gang opposisjonen vant flertall siden sosialistlederen Hugo Chávez og hans PSUV kom til makten i 1999.

Med opposisjonskoallisjonen MUDs 112 av 169 plasser i nasjonalforsamlingen, står dermed parlamentet for første gang på 17 år i posisjon til å kunne nekte dekreter fra landets president Nicolás Maduro. Presidentvalg holdes først i 2019.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks