Hovedinnhold

Ti døde i orkanen Irene

STORE VANNMENGDER: I Kill Devil Hills i North Carolina har orkanen Irene etterlatt seg store vannmengder. Foto: AFP
STORE VANNMENGDER: I Kill Devil Hills i North Carolina har orkanen Irene etterlatt seg store vannmengder. Foto: AFP
Ytterkanten av orkanen Irene, som hittil har kostet ti mennesker livet i USA, er nådd fram til New York med regnvær, økende vind og frykt for oversvømmelser.

Denne saken handler om:

På en pressekonferanse lørdag kveld oppfordret New Yorks borgermester Michael Bloomberg alle til å holde seg inne for sitt eget beste.

Nattemørket i byen ble spjæret av kraftige lyn, mens meteorologene advarte mot mulige tornadoer. Regnværet var så kraftig at det nesten overdøvet tordenen.

På en vanligvis travel lørdagskveld framsto byen som en spøkelsesby etter at 370.000 mennesker er evakuert fra lavtliggende områder, og alle andre holder seg innendørs.

VGTV: Forbereder seg på møtet med skrekk-orkanen 

Wall Street og Coney Island er blant områdene som er folketomme etter evakueringen, og både subwayen, busser, tog og ferja til Staten Island er innstilt.

Advarer

- Ytterkanten av orkanen er endelig inne over oss. Hvis dere ikke har evakuert nå, er det best bare å holde seg inne. Naturen er sterkere enn oss, sa Bloomberg.

- Hvis bydelen faktisk blir oversvømmet, har jeg mat, bøker og whisky, sier en av dem som nektet å evakuere, advokaten Neal D'Amato, mens han tar seg en øl i en bar som ennå er åpen.

Turister hadde få alternativer. Rundt Times Square stengte teatre, kinoer, bedre restauranter og McDonald's-restauranter.

Stormen er uvanlig utstrakt med en diameter på nesten 1.000 kilometer, og stormens øye ventes ikke å nå byen før midt på dagen søndag. Den blir kraftigere jo nærmere klimaks kommer.

President Barack Obama, som avbrøt ferien sin for å reise hjem til Washington, besøkte lørdag operasjonssenteret til den føderale kriseadministrasjonen FEMA, der han fortalte pressen at det blir harde 72 timer.

Ti døde

Minst ti mennesker har hittil mistet livet siden orkanen feide inn i USA i North Carolina lørdag morgen med en vindhastighet på 140 kilometer i timen i kastene.

Fem av dødsfallene skjedde i North Carolina. En av dem var en 15 år gammel jente som omkom i en trafikkulykke på et sted der trafikklysene ikke virket fordi strømmen var gått.

I Virginia har to mennesker mistet livet, blant dem en elleve år gammel gutt som døde da et tre falt ned over familiens hus i Newport News.

Hittil har Irene gjort at en million mennesker har mistet strømmen, at to millioner har måttet evakuere sine hjem langs østkysten, og at minst 8.000 flygninger med amerikanske flyselskap er innstilt.

I New Jersey ga guvernør Chris Christie ordre om at over en million mennesker evakuerte sine hjem langs kysten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TOMT: T-banesystemet i New York er stengt, og storbyen er nærmest folketom. Foto: AFP
TOMT: T-banesystemet i New York er stengt, og storbyen er nærmest folketom. Foto: AFP


Stormflo

Den største faren med orkanen i New York er stormflo som skyves fra havet inn mot byen, som nå uheldigvis kommer når månen gjør at floen er på sitt høyeste i utgangspunktet.

Kystnære områder som nedre Manhattan og langs Brooklyn, Queens og Long Island kan bli stående under opp til fem meter sjøvann.

Myndighetene er spesielt redd for at undergrunnens tunneler dermed blir oversvømmet. Skyskraperne er derimot bygd for å stå imot kraftig vind, men folk kan bli skadd av gjenstander som flyr vegg imellom i gatene, og heisene er stengt i tilfelle folk skulle bli innesperret om strømmen gikk.

Amerikanske flyselskaper har innstilt over 8.000 flyginger til og fra flyplasser i New York, Philadelphia og Baltimore. Spesielt Kennedy-flyplassen er utsatt og kan bli satt under flere meter vann. Jernbanen Amtrak har innstilt alle tog langs østkysten sør for New York.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks