Hovedinnhold

Snøstormen i USA setter rekorder

Stormen «Jonas», også kalt «Snowzilla», har tatt minst 30 menneskeliv og setter snørekord i flere amerikanske byer på østkysten.

Denne saken handler om:

Over 85 millioner mennesker i et titall delstater er rammet av uværet «Jonas». Minst 30 personer er omkommet i delstatene Arkansas, Kentucky, New York, North Carolina, Maryland, Virginia, Washington D.C, Delaware, New Jersey, Ohio, South Carolina, Tennessee og Pennsylvania. Flere av dem omkom i trafikkulykker forårsaket av uværet. I New York har tre personer omkommet mens de måket snø.

Fremdeles er det uvisst nøyaktig hvor mange som har mistet livet.

Det har vært den største snøstormen noensinne i Baltimore, ifølge The Washington Post. Der ble det målt 74 centimeter snø og rekorden fra 2003 ble slått med seks centimeter. Også flyplassen JFK i New York satte rekord med 76 centimeter snø.

I Central Park New York falt det 68 centimeter snø og rekorden fra 2006 ble nesten slått - det skilte kun tre millimeter. «Jonas» er dermed den nest største snøstormen i New York noensinne.

Østkyst-rekorden etter uværet ble notert i Glengarry i West Virginia. Der målte snøfallet 106,7 centimeter.

Stormen «Jonas»: 200.000 rammet av strømbrudd

Trafikken lammet

Lørdag var 7100 flyavganger kansellert. Ifølge nettsiden FlightAware er fortsatt 3750 avganger kansellert søndag og 700 mandag.

I Washington er alle tre flyplassene stengt, samt at kollektivtrafikken står. Kjøreforbudet i New York er imidlertid opphevet og det meste av kollektivtrafikken skal gå som normalt igjen.

Ordfører i New York, Bill de Blasio ba søndag folk holdt seg unna gatene slik at måkemannskapet kunne komme til.

– Vi har fortsatt en del områder som skal ryddes, men jeg synes dette har gått bra. Vi har fått snø nok for en god stund framover, men i løpet av et døgn tenker jeg byen skal fungere som normalt igjen, sa ordføreren til fjernsynskanalen ABC.

Har du lest?: USA rammes av «Snowzilla»

Skapt flom

Uværet har nå beveget seg ut i havet og skapt høyvann langs kysten av New Jersey. NRK skriver at flere har blitt evakuert som følge av flom.

I hovedstaden har ordføreren Muriel Bowser oppfordret innbyggerne til å delta i en snøryddingsdugnad for å få gravd ut byen. Det var behov for 4.000 mennesker, og allerede tidlig søndag formiddag hadde 2.000 frivillige med snømåker og spader meldt seg.

Selv om snøværet var over søndag, skulle T-banen holdes stengt hele dagen. Og skolene vil fortsatt være stengt mandag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks