Hovedinnhold

Snøstorm lammer USAs østkyst

•  200.000 rammet av strømbrudd
•  Kjøreforbud i New York
•  Nasjonalgarden satt i beredskap

<p>UVANLIG SYN: Lørdag traff snøstormen «Jonas» New York. Det har ført til kaos på veiene og store snømengder.</p>

UVANLIG SYN: Lørdag traff snøstormen «Jonas» New York. Det har ført til kaos på veiene og store snømengder.

Foto: ELISE ALEXANDRA GULBRANDSEN / VG
NEW YORK/OSLO (VG) Uværet fører til at flere butikker stenger, men det holder ikke skuelystne inne.

Denne saken handler om:

Over 50 millioner mennesker i USA i et titall delstater er blitt bedt om å holde seg hjemme mens stormen beveger seg nordover, melder BBC. Etter at det har blirr erklært unntakstilstand i flere stater setter snøstormen «Jonas» nå New York ut av spill.

15 personer er omkommet i delstatene Arkansas, Kentucky, New York, North Carolina, Maryland og Virginia, flere av dem i trafikkulykker forårsaket av uværet. I New York har tre personer omkommet mens de måket snø.

Ordfører i New York, Bill De Blasio, har advart om at stormen kan bli en av det verste i byen noen sinne.

Mange newyorkere velger å holde seg inne, og fra klokken 14.30 lokal tid, altså 20.30 norsk tid, ble det forbudt å ferdes på veiene slik at politi, ambulanser og brannvesen skal ha mulighet til å komme seg frem dersom det skulle oppstå en nødsituasjon.

Klokken 14.00 lokal tid var de fleste butikkene og restaurantene på Times Square stengt som følge av uværet som kalles «Snowzilla». Broadway-show og kinoer bestemte seg også for å stenge dørene.

Har du lest?
USA rammes av «Snowzilla»

<p>«SNOWZILLA»: Slik så det ut på Times Square lørdag formiddag.</p>

«SNOWZILLA»: Slik så det ut på Times Square lørdag formiddag.

Foto: ELISE ALEXANDRA GULBRANDSEN / VGFor å håndtere stormen er 2.200 styrker fra nasjonalgarden satt i beredskap fordelt over 12 stater, og langs hele østkysten er viktig infrastruktur satt ut av spill.

Både turister og lokale hadde tatt turen til knutepunktet for å se på snøkaoset. Blant dem var Nathaniel som bor i Bronx.

– Jeg syns det er fantastisk. Jeg har brukt de siste fire timene bare på å gå rundt for å se på været, sier Nathaniel Jones til VG.

<p>VG I NEW YORK: Journalist Elise Alexandra Gulbrandsen</p>

VG I NEW YORK: Journalist Elise Alexandra Gulbrandsen

Han mener de fleste newyorkere er er forberedt på en storm som dette og at det til tider kan være krisemaksimering.

Han og kjæresten Michelle har forberedt seg på stormen ved å kle på seg tykke klær og vintersko. Men det er ikke alle som er like godt forberedt på snøværet: Mange går nemlig rundt i joggesko og tynne jakker.

Piskende vind fører til at det snør i alle retninger og små snøfnugg dekker nå hele Manhattan. I Midtown rundt Times Square er det lørdag ettermiddag rundt 40 centimeter snø på bakken, mens det er skrapet opp i hauger på opp til én meter i fortauskantene. 

<p>VILLE SE: Kjæresteparet Nathaniel og Michelle var blant de mange hundre som hadde tatt turen til Times Square for å se på snøværet.<br/></p>

VILLE SE: Kjæresteparet Nathaniel og Michelle var blant de mange hundre som hadde tatt turen til Times Square for å se på snøværet.

Foto: ELISE ALEXANDRA GULBRANDSEN / VG

Snøproblemer i Norge: Reinsdyr måtte avlives

Vincent Lee og kameratgjengen er på ferie i storbyen. De bor til daglig i solfylte California og hadde ikke pakket noe særlig vintertøy. Det gjorde at de gikk rett til nærmeste sportsbutikk for å kjøpe skikkelige vinterstøvler og ikke minst slalombriller.

– Det er kjempegøy! Det er virkelig noe helt annet å se New York på denne måten, sier Lee.

<p>TOMMEL OPP: Med nyinkjøpte slalombriller er Vincent klar for stormen.<br/></p>

TOMMEL OPP: Med nyinkjøpte slalombriller er Vincent klar for stormen.

Foto: ELISE ALEXANDRA GULBRANDSEN

Etter hvert som snøværet tar til begynner gatene i byen og tømmes for mennesker. Men selv om mange butikker stenges, kollektivtransport som går over bakken stopper og t-banen får begrenset tilbud betyr det ikke at alle får fri.

Mange sykkelbud er nemlig på farten for å levere mat til sultne newyorkere som ikke våger seg ut i uværet.

Trenger du tips? Seks råd - slik takler du kulda

<p>MATEN MÅ FREM: Selv om taxier kjører seg fast og det er untakstilstand i byen leverer sykkelbudene mat rundt i hele byen.<br/></p>

MATEN MÅ FREM: Selv om taxier kjører seg fast og det er untakstilstand i byen leverer sykkelbudene mat rundt i hele byen.

Foto: ELISE ALEXANDRA GULBRANDSEN

Hele 85 millioner mennesker er rammet av stormen som har fått navnet «Jonas». Over 7100 flyavganger er kansellert lørdag, noe som også gjelder alle avganger med Norwegian og SAS til New York og Washington.

Det var ventet at uværet vil løye sent lørdag kveld.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks