Hovedinnhold

Kraftig uvær i Sverige og Danmark:

Passasjer: - Jeg har fobi mot å drukne

Passasjer Linja Karlsson ble fanget inne i en buss i Malmø som ble sittende fast i vannmassene, etter kraftig nedbør i området.

Denne saken handler om:

Flere veier i sørvestre Skåne er oversvømt. Både Ytre og Indre Ringvei og E6 fra Vellinge inn mot Malmö er avstengt, skriver Aftonbladet.

Linja Karlsson satt inne i en buss som kjørte inn i en stor vannmasse på veien i Malmö.

- Da bussen traff hullet så kom alt vannet. Det kom hele tiden, cirka annenhvert minutt, forteller hun.

Passasjerene om bord på bussen klarte ikke å komme seg ut døren eller gjennom takluken. Bilder fra stedet viser at passasjerene ble reddet ut gjennom et vindu i bussen.

- Det føltes helt forferdelig fordi jeg har fobi mot å drukne, og fordi jeg har astma, sier hun.

Vann til biltaket

Søndag morgen varslet politiet om store problemer i trafikken.

– Det har vært kraftig nedbør kombinert med tordenvær siden i dag tidlig. Flere veier, spesielt veioverganger, er blitt oversvømt, sa Stephan Söderholm, informasjonsansvarlig politiet i Skåne til avisen.

Han fortalte at enkelte biler har blitt stående med vann til taket.

– Biler er blitt stående fast i vannmasser. Enkelte har måttet svømme fra bilen, sa Söderholm.

- Det kom bare mer og mer vann inn. Vi prøvde å få det ut, men det gikk ikke, forteller Louise Allstein som fikk merke vannmassene på kroppen etter at bilen hennes ble fyllt med vann. 

- Vi var glade for å få hjelp, forteller hun.

VGTV:Her reddes hun ut av oversvømt buss

– Alvorlig trafikkbilde

Like etter klokken ni søndag morgen var situasjonen katastrofal.

– Vi har problemer overalt nå. Akkurat nå råder vi folk til å ikke bevege seg ut i trafikken i hele tatt. Det er stor risiko for at man ikke kommer seg frem på grunn av avsperringer eller at man setter seg fast i vannmassene. Det er et alvorlig trafikkbilde, sa Söderholm til avisen.


I Malmö måtte to busser evakueres. Redningstjenesten har kommet folk til unnsetning og evakuert reisende. Ifølge NTB ringte to voksne og ett barn politiet for å be om hjelp da bildøren gikk i vranglås mens vannet strømmet inn. På innfartsveien mot Malmö begynte biler å flyte, og bybusstrafikken ble formiddag innstilt da en tyvetall busser kjørte seg fast i vannet.

Uværet har også skapt andre problemer. Rett før klokken seks søndag morgen slo lynet ned i et verksted. Dette førte til at verkstedet begynte å brenne. Ifølge lokalavisen Skånskan er flere husstander i Linhamn og Vellinge oversvømt etter nattens nedbørsmengder.

Fanget i bilen

Men det er ikke bare i Sverige uværet har herjet det siste døgnet. Natt til søndag måtte brannvesenet i København rykke ut for å redde to bilister som var fanget i vannmassene i hver sin bil.

– Personen ble reddet ut av kjøretøyet i siste øyeblikk. Føreren var rett og slett blitt fanget av vannmassene i kjøretøyet sitt, og han klarte ikke å komme seg ut av bilen, sa operasjonsleder Kristian Næsted i Københavns Brandvæsen til NTB.

Det plutselige regnskyllet rammet på samme måte en annen bilist, som måtte reddes av brannvesenet i Lyngby.

Ifølge NTB måtte København kommunes krigsberedskap mobiliseres på grunn av oversvømmelsene. Mens brannvesenet i den danske hovedstaden måtte rykke ut titalls ganger på grunn av oversvømmelser, ba det danske forsvaret om hjelp da festningsanlegget Kastellet midt i København ble oversvømmet. Også Tivoli, institusjonen Sundholm og Vestre Fængsel måtte få hjelp til å pumpe bort vannmassene. 

Vakthavende meteorolog Per Egil Haga ved Meteorologisk institutt opplyser til VG det verste ekstremværet i Sverige og Danmark ser ut til å være over.

– Lavtrykket som har gitt dette kraftige uværet i våre naboland er på vei sørover. For Sverige sin del ser ekstremværet ut til å være så godt som over, men det vil fremdeles være noen byger sør i Danmark i ettermiddag og kveld, før det gir seg utover natten, sier Haga til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks