Hovedinnhold

Norsk familie i Fiji-stormens øye

** – Godt med venner som ber for oss
** Frykter for hva morgendagen bringer

Befolkningen på Fiji opplever en av historiens sterkeste stormer. Nå frykter en norsk firebarnsfamilie for hva de vil våkne opp til.

Denne saken handler om:

– Her er det natt nå og vi er spente på hvordan det ser ut i morgen eller om mange av de små bølgeblikktak husene klarer seg gjennom natten, skriver Bjarte Haugstvedt på en epost til VG.

Han jobber som sykepleier, og bor på Fiji sammen legekona Ane og fire barn. De bor i Fijis nest største by Lautoka, på nordvestsiden av landets største øy Viti Levu. Det er det området som ser ut til å bli hardest rammet av den tropiske syklonen «Winston». Den passerer gjennom området mandag morgen norsk tid.

Les også: Derfor rammes Asia av gigant-stormer.

<p>STORM-RAMMET: Vi har barrikadert oss i gangen, skriver Bjarte Haugstvedt. Han, kona og de fire barna er rammet av syklonen Winston på Fiji.</p>

STORM-RAMMET: Vi har barrikadert oss i gangen, skriver Bjarte Haugstvedt. Han, kona og de fire barna er rammet av syklonen Winston på Fiji.

Foto: Privat

– Vi har begynt å få innover oss syklonen Winston med vindstyrke opptil 306 km/t, skriver Haugstvedt. VG har ikke komme i kontakt med familien på telefon i den nå mørklagte byen. Via epost skriver Bjarte at det ikke er strøm der, og at stormer er heftig:

– Vi er fra Vestlandet fra Vindenes på Sotra , så vi er vant til litt stormer innimellom men denne er noe av det heftigste med bølgeblikktak flygende og palmer som knekker. Det henger en svær grein i strømledningen så strøm har vi ikke,skriver Bjarte.

– Dirrer i vinduene

Han forventer at strømmen vil være borte lenge, og sier at de har tatt forholdsregler:

– Vi har ryddet og tatt inn alle løse ting ute i hagen, vi har kjøpt vann og ekstra mat. Huset vi bor i er et murhus med relativt nytt tak så vi føler oss rimelig trygge. De som bor i blikkhus i landsbyene samler seg i kirker og samfunnshus . Det er mange som ikke er så godt forberedt, så det kan bli ganske ille, skriver Bjarte. Han sier også de forbereder seg på en tøff natt og morgendag:

– Vi jobber med Medical Mission, Ane som lege og Bjarte som sykepleier. Vi er forberedt på å gå ut å hjelpe i morgen hvis vi kommer oss gjennom natten, skriver han.

I 12-tiden norsk tid fikk VG den foreløpig siste eposten fra Bjarte Haugstvedt:

– Vinden er oppe i rundt 200-300 km/t så det er ganske heftig. Vinduer dirrer og vi har shutters foran vinduene. Vi føler oss trygge og kjenner det er godt med venner og familie som ber for oss, skriver han.

<p>HJELPERE: Lege Ane Haugstvedt og sykepleier Bjarte Haugstvedt er på Fiji for å hjelpe til medisinsk. Nå frykter de hva de vil våkne opp til søndag morgen etter at de kraftige syklonen Winston raser gjennom området.</p>

HJELPERE: Lege Ane Haugstvedt og sykepleier Bjarte Haugstvedt er på Fiji for å hjelpe til medisinsk. Nå frykter de hva de vil våkne opp til søndag morgen etter at de kraftige syklonen Winston raser gjennom området.

Ekteparet Bjarte og Ane Dyvik Haugstvedt og de fire barna Emma (13), Jonathan (9), Silas (7) og Jacob (3) har bodd to år på Fiji,og planlegger å flytte hjem sommeren 2017. De jobber med helsehjelp til lokalbefolkningen gjennom Marine Reach Fiji.

Ifølge CNN har syklonen Winston truffet land mandag morgen norsk tid, som er sen kveld på Fiji som ligger i det sørlige Stillehavet. Syklonen skal være kategori 5, den sterkeste på skalaen. Alle flyginger til og fra øynasjonen i Stillehavet er kansellert, og det blåser allerede kraftig på flere av øyene.

Syklonen, som har fått navnet Winston, har en gjennomsnittsfart vindhastighet på 220 kilometer i timen, med kast opp mot 315 kilometer i timen.

Ifølge fijitimes.com har syklonen tatt med seg hus, tak og trær på sin vei over Stillehavsøyene. Mange skal også ha fått flodbølger som har kommet inn i husene, og mange mangler strøm etter at nedblåste trær har ødelagt kraftledningene.

Senteret av syklonen skal mandag ettermiddag norsk tid ha passert Fiji. Den beveger seg i rundt 30 km/t og det er  forventet av den deretter vil gå sørover i Stillehavet og deretter svekkes fra nivå 5 før den eventuelt treffer andre befolkede landområder.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks