Hovedinnhold

«Irma» treffer Florida med enorme krefter: Varsler livsfarlig stormflo

«Irma» er nedgradert til en kategori 3-orkan. På samme tid varsles det om livsfarlig stormflo på opptil 4,5 meter i deler av Florida.

Denne saken handler om:

Tips oss

Selv om «Irma» er nedgradert til en kategori 3-orkan, advarer likevel meteorologene om at orkanen vil ramme med stor kraft etter hvert som den beveger seg nordover langs Floridas vestkyst.

– Det føles som å bli sandblåst i ansiktet, beskriver CNNs reporter Chris Cuomo opplevelsen av at «Irma» traff Naples på Floridas vestkyst. Han forteller at det nærmest er umulig å se foran seg, og at til og med balkongen han og TV-teamet rapporterte fra er oversvømmet.

Vindhastigheten er redusert fra cirka 60 til rundt 53 meter per sekund. Det tilsvarer imidlertid en hastighet på 190 kilometer i timen.

– Det er en umiddelbar risiko for livsfarlig stormflo langs vestkysten av Florida, inkludert Florida Keys, hvor det er gått ut stormflovarsel, melder USAs nasjonale orkansenter, National Hurricane Center.

Fra flere områder i Miami rapporteres det om at vannstanden øker kraftig. Enkelte steder når vannet opp til livet, melder CNN

Meteorologene varsler at stormfloen vil være mest kraftig langs sørvestkysten av Florida, hvor vannstanden kan øke med opptil 4,5 meter.

– Dette er en livstruende situasjon, heter det i den siste meldingen fra det nasjonale orkansenteret.

Det advares også om at uværet vil føre til kraftig nedbør, som vil føre til springflo og at vassdrag raskt kan gå over sine bredder.

I tillegg har den nasjonale værmeldingen i USA utstedt tornado-varsel for flere områder i det østlige Florida. CNN melder at det er observert en skypumpe utenfor kysten ved Fort Lauderdale.

<p>TORNADO: En skypumpe sett utenfor kysten av Fort Lauderdale.</p>

TORNADO: En skypumpe sett utenfor kysten av Fort Lauderdale.

Foto:, Reuters

USAs visepresident Mike Pence gikk søndag ut og fortalte at president Donald Trump følger situasjonen døgnet rundt, og at presidenten har stilt alle myndighetenes ressurser til disposisjon for å avhjelpe situasjonen.

– Dette er en orkan av episke proporsjoner, sa Pence.

Klimaforsker om monsterorkanene: – Vi har slått på en gedigen vannkoker

Norske Nikolas (14): – Vi skal klare oss ganske mange dager

<p>IKKE REDD: Norske Nikolas Tvedt (14) føler seg trygg i shelteret hvor han befinner seg sammen med faren og skolekameratene sine.</p>

IKKE REDD: Norske Nikolas Tvedt (14) føler seg trygg i shelteret hvor han befinner seg sammen med faren og skolekameratene sine.

Foto: PRIVAT

– Det begynner å bli mye vind nå. Stormen skal treffe for fullt om noen timer, sier Nikolas Tvedt på telefon fra Florida til VG.

14-åringen går på tennisakademiet i Naples, en kystby i Florida, og bor til vanlig i studentbolig sammen med andre tennisspillere. Foreldrene hans har gitt samtykke til at han blir intervjuet i VG.

– De to årene jeg har gått på skole her har det vært rykter om at det kunne komme en orkan, men dette er første jeg opplever et slikt uvær her, forteller Tvedt.

De siste dagene har vært preget av forberedelser, men det var først i går at de fikk beskjed om å evakuere. Han forteller at mange har valgt å pakke sakene sine og reist til andre delstater for å unnslippe det verste uværet.

<p>SØKER DEKNING: Nikolas Tvedt (14) søker ly sammen med faren Espen og rundt 80 andre midt inne i en orkansikret bygning i Naples, som orkanen «Irma» rammet søndag kveld norsk tid.</p>

SØKER DEKNING: Nikolas Tvedt (14) søker ly sammen med faren Espen og rundt 80 andre midt inne i en orkansikret bygning i Naples, som orkanen «Irma» rammet søndag kveld norsk tid.

Foto: PRIVAT

– Vi er blitt evakuert til et klubbhus med orkansikre vinduer. Det er rundt 80 personer som er samlet her. Vi har mat og vann, så vi skal kunne klare oss i ganske mange dager. Det er ganske god stemning her, og vi er ikke så altfor redde, for det er en ganske sikker bygning vi befinner oss i, sier 14-åringen til VG.

– Det ser ut som det blåser alle veier... aldri sett noe sånt før, naturlig nok. Ungene er knalltøffe. Ingen panikk. De prater, ser film og slapper av, forsikrer pappa Espen Tvedt overfor VG.

Enorme krefter

Meteorologene ved det nasjonale orkansenteret advarer om at «Irma» vil slå mot land med livsfarlig kraft. Vindstyrken vil være potensielt livsfarlig også når uværet beveger seg nordover, gjennom Georgia og gjennom deler av delstatene Alabama, Tennessee, Sør- og Nord-Carolina. 

Den enorme orkanen har en diameter på 600 kilometer. Den nordlige delen av orkanen traff nedre del av Florida Keys, nesten 25 kilometer unna byen Key West, kvart over ett, norsk tid. 

<p>GA ETTER: En kran har kollapset i Miami på grunn av den sterke vinden.</p>

GA ETTER: En kran har kollapset i Miami på grunn av den sterke vinden.

Foto: Joe Raedle, AFP

Klokken seks norsk tid ble det meldt at feriebyen St. Petersburg er ventet å bli det første stedet i Florida orkanen treffer. De siste beregningene viser at «Irma» nå vil bevege seg oppover vestkysten av Florida i retning av Tampa, melder NTB.

Orkanen ble tidligere søndag målt med en vindstyrke på 210 kilometer i timen, ifølge AP. 

Den beveger seg imidlertid sakte med en hastighet på rundt 13 kilometer i timen. 

I flere områder i Florida har lokale myndigheter innført portforbud fra søndag ettermiddag lokal tid, melder CNN.

Les også: Måtte evakuere fra bryllupsreisen

<p>EVAKUERT: Innbyggere har søkt dekning i Key West High School i Key West, Florida lørdag.</p>

EVAKUERT: Innbyggere har søkt dekning i Key West High School i Key West, Florida lørdag.

Foto:, Reuters

Palmer brekker

VGs reporter Jostein Matre i Orlando, forteller at de ikke venter å merke noe til «Irma» før klokken åtte, søndag kveld norsk tid. 

– TV-bilder fra Florida Keys viser enorme vindkrefter. Palmer som brekker av og veiskilt som velter. Her er det foreløpig stille før stormen og folk bare venter. I sentrum av Orlando er ting stengt og hotellet vårt har advart oss mot strømbrudd, forteller Matre. 

Ifølge USAs nasjonale orkansenter vokser orkanen i styrke på grunn av det uvanlig varme havvannet i området mellom Cuba og Florida. Vannet holder en temperatur på hele 32 grader.

<p>OVERVÅKER UVÆRET: Meteorologene ved National Oceanic and Atmospheric Administration følger med på radar og infrarøde satellittbilder mens orkanen «Irma» kommer inn over Florida søndag.</p>

OVERVÅKER UVÆRET: Meteorologene ved National Oceanic and Atmospheric Administration følger med på radar og infrarøde satellittbilder mens orkanen «Irma» kommer inn over Florida søndag.

Foto: Andy Newman, AP

Over én million har mistet strømmen

«Irma» ventes å få landkjenning i St. Petersburg på vestkysten natt til mandag før den går inn i innlandet i det sentrale Florida.

Orkanen fortsetter med en kurs vestover som betyr at Miami ikke vil få stormens øye rett over seg, selv om byen godt vil merke både vind med orkans styrke og flere meter høy stormflo.

<p>FLERRET AV: Tak i Sunny Isles Beach i Miami har blitt revet av fra den kraftige orkanvinden.</p>

FLERRET AV: Tak i Sunny Isles Beach i Miami har blitt revet av fra den kraftige orkanvinden.

Foto: Wilfredo Lee, AP

I alt er 6.3 millioner mennesker i Florida bedt om å evakuere sine hjem. Søndag kveld norsk tid var hele 2,1 husholdninger blitt strømløse.

Florida-guvernør Rick Scott advarte folk om at siste sjanse for å evakuere nærmet seg raskt. Flyplassene i det sørlige Florida er stengt, og biler sitter i en saktegående kø helt opp til Georgia og Tennessee.

<p>CUBA: Natt til lørdag nådde «Irma» Cuba som en kategori 5 orkan. (AP Photo/Ramon Espinosa)</p>

CUBA: Natt til lørdag nådde «Irma» Cuba som en kategori 5 orkan. (AP Photo/Ramon Espinosa)

Foto: Ramon Espinosa, AP

Store skader på Cuba

«Irma» traff først land på Barbuda onsdag og har siden beveget seg gjennom Karibia. Ifølge BBC har orkanen kostet 25 mennesker livet så langt. 

Lørdag nådde «Irma» Cuba med full styrke. Orkanen ble målt til en kategori 5, som er den kraftigste kategorien. Orkanen sneide bare langs nordkysten av Cuba og det er ikke meldt om noen døde, men tak ble flerret av, veier oversvømt og et museum ble lagt i ruiner. 

De første bildene fra øyene viser nedblåste strøm- og telefonmaster og skilt, veltede trær og store skader på hustak. Ifølge NTB har 39 hus kollapset i innlandsbyen Camagüey og et provinsmuseum ligger i ruiner. 

<p>ØDELEGGELSER: Orkanen gjorde store ødeleggelser i Cuba lørdag. Her er flere bygg i Havanna ødelagt. </p>

ØDELEGGELSER: Orkanen gjorde store ødeleggelser i Cuba lørdag. Her er flere bygg i Havanna ødelagt. 

Foto: Yamil Lage, AFP

Flom i Sør-Asia: 41 millioner mennesker rammet

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks