Hovedinnhold

Forskere: - Mer flom og mer tørke i vente

FORTVILER: Et av flomofrene i det sørlige Kina fortviler over flomvannet som har drept over 100 menneskeri Kina. Foto: Reuters
FORTVILER: Et av flomofrene i det sørlige Kina fortviler over flomvannet som har drept over 100 menneskeri Kina. Foto: Reuters
(VG Nett) Så langt i år har flere store flommer krevd hundrevis av menneskeliv. Lite tyder på at utviklingen vil snu.

Denne saken handler om:


- Det har vært skikkelig brutalt. Vannet har stått til over bildørene, veier har vært stengt, hus har rast sammen og trær ligger strødd. Dette har rammet Rios svakeste utrolig hardt.

Slik beskrev nordmannen Tommy Nilsen flommen i Rio de Janeiro i april. Flommen var den verste i Brasil på nærmere 50 år, og flere hundre mistet livet. Situasjonen i Brasil er langt fra unik, dødsflommer har rammet millioner av mennesker over hele verden.

Det er ennå for tidlig å sammenligne 2010 med tidligere år, men Knut A. Alfsen, forskningsdirektør ved Cicero, senter for klimaforskning, sier likevel at dette kan være resultatet av en varmere verden.

- Som et resultat av en varmere verden er det mer vann i atmosfæren. Ulike prognoser viser at dette kan føre til at det blir mer flom i flomutsatte områder, samtidig som det blir mer tørke i varme strøk, sier Alfsen.

Brutale flommer

En uoffisiell opptelling VG Nett har gjennomført viser at minst 700 mennesker har mistet livet som en følge av flom så langt i år. I tillegg er millioner av mennesker blitt drevet fra hjemmene sine. Ser man bare på de tre siste månedene, har dødsflommer rammet Polen, Tsjekkia, Kina, USA, Ghana, Frankrike, Filippinene, Brasil, Bangladesh og Peru.

Samleside:Alt om vær og uvær

På årets første seks måneder har altså de forventede vårflommene vært veldig brutale. I Europa har særlig Polen og Frankrike blitt hardt rammet. Flommen var den verste Polen noen gang har sett, og minst 12 mennesker mistet livet.

Les mer:Polen drukner i flomvann

Vegg av regn

I Frankrike arbeider man fremdeles med å kartlegge skadene etter flommen sist uke. Flommen krevde minst 20 menneskeliv i det sørlige Frankrike, og var den verste siden 1827.

- På de årene vi har bodd her har vi aldri sett regn som dette. Det var en vegg av regn i flere timer, sa Paul Reeves til BBC da uværet sto på som verst.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ØDELAGT: Flere bygninger ble totalskadet i flommen i det sørlige Frankrike. Foto: Afp
ØDELAGT: Flere bygninger ble totalskadet i flommen i det sørlige Frankrike. Foto: Afp


Bare i juni har flom tatt livet av minst 136 mennesker i Kina, 20 i USA, 20 i Brasil og over 20 i Frankrike. I april tok også en tropisk storm livet av 114 mennesker i India.

Flere regnflommer

Inger Hanssen- Bauer fra Meteorologisk Institutt sier at det er vanskelig å si noe sikkert etter bare et par måneder, men at man i tiden fremover kan forvente flere regnflommer som i eksemplene ovenfor.

- I klimaberegningene tar man høyde for at det vil bli flere tilfeller av kraftig nedbør i tiden som kommer. Det vil føre til flere regnflommer, samtidig som antall smelteflommer vil minke, sier Hanssen-Bauer.

Les også:40.000 rammes av flom på Filippinene

Ifølge Hanssen-Bauer må man i tillegg til å regne med kraftig nedbør i tradisjonelle regnfulle områder, også være forberedt på kraftige regnskyll på kort tid i tørre områder.

Les også:Flere titalls døde etter uvær i Bangladesh

Fattige land og urbane strøk utsatt

- Urbane strøk er ekstra utsatt på grunn av mange forseglede flater som ikke tar unna for vann. Dette er absolutt noe byplanleggere bør tenke på i fremtiden, sier Hanssen Bauer, og legger til:

- I tillegg er selvfølgelig fattige land alltid utsatt for naturkatastrofer fordi de har mindre å stå i mot med.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks