Hovedinnhold

Europa fryser til

FRYSER FAST: All skipstrafikk er stanset på Donau som nå er tilfrosset fra Østerrike til svartehavskysten, også her i Beograd. Foto: Reuters
FRYSER FAST: All skipstrafikk er stanset på Donau som nå er tilfrosset fra Østerrike til svartehavskysten, også her i Beograd. Foto: Reuters
Donau er islagt fra Østerrike til svartehavskysten som følge av den intense kulda som har lagt seg over store deler av Europa.

Denne saken handler om:

Også torsdag krevde kulda liv slik den har gjort hver dag siden vinteren satte inn for alvor for to uker siden. Dødstallet er nå kommet opp i 460.

Den 2.800 kilometer lange Donau er av avgjørende betydning for handel, transport, kraft, irrigasjon, industri og fiske i de ti landene elva går gjennom. Men alt er stoppet opp nå som den er helt eller delvis blokkert.

All skipsfart er umulig eller sterkt begrenset i Serbia, Kroatia, Bulgaria, Romania, Ungarn og Østerrike på grunn av isen.

I Bulgaria melder myndighetene at 224 fartøyer ligger isfaste i havnene, og i Kroatia nådde bergingsmannskaper torsdag fram til mannskapene på tre båter som er frosset inne.

Ny kulderekord

I Bulgaria falt temperaturen helt ned til 28,6 kuldegrader i den nordvestlige delen av landet, noe som er ny rekord.

Saken fortsetter under bildet

KULDETRENING: Et fotballag trener kondisjon langs elven Donau i Beograd i Serbia. Foto: AP
KULDETRENING: Et fotballag trener kondisjon langs elven Donau i Beograd i Serbia. Foto: AP

All eksport av kraft er stanset på grunn av kulda i landet, der 28 mennesker hittil er meldt omkommet, inkludert åtte som mistet livet da en demning brast.

Den serbiske jernbanen melder at toget til Istanbul nå bare går til Sofia på grunn av oversvømmelser i Bulgaria.

I Tsjekkia ble det meldt om ytterligere en hjemløs som er frosset i hjel. Dermed er dødstallet i landet kommet opp i 25. Meteorologene melder om inntil 40 kuldegrader i fjellområdene og 25 i Praha.

Snø i Italia

En ny iskald natt var i vente i Italia mens soldater arbeidet med å grave ut landsbyer som ligger under tre meter snø. Hittil er 43 døde av kulda i landet.

Og det er ingen slutt på elendigheten. Meteorologene melder om mer snø fredag og lørdag i Roma, som allerede har hatt mer snø enn på flere tiår.

I Tyrkia er 2.000 veier stengt på grunn av mye snø, og kuldebeltet strekker seg så langt sør som Nord-Afrika.

I Ukraina, som er blant de hardest rammede landene, har is i sundet mellom Azov-sjøen og Svartehavet gjort at 126 skip, blant dem 120 utenlandske, er frosset inne. Gradestokken kan synke til 30 kuldegrader i noen regioner i helgen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks