Hovedinnhold

Dødstallene stiger på Filippinene

KATASTROFE: Hele 374 890 mennesker har flyktet fra vannmassene på Filippinene, og befinner seg nå i leirer. Foto: Reuters
KATASTROFE: Hele 374 890 mennesker har flyktet fra vannmassene på Filippinene, og befinner seg nå i leirer. Foto: Reuters
Minst 240 personer har mistet livet i uværet på Filippinene, melder landets myndigheter. Gloria Arroyo har åpnet presidentpalasset for hjemløse flomofre.

Denne saken handler om:

Tallet på døde er en kraftig oppjustering fra mandag da det ble meldt at i overkant av hundre personer var omkommet.

Les også:Avføring flyter i filippinske gater

Les også:Nordmenn i filippinsk flomdrama

Uværet startet lørdag da den tropiske stormen Ketsana feide inn over Filippinene. I løpet av 12 timer falt det like mye regn som det vanligvis gjør på en måned, noe som førte til den største flommen i landet på 40 år.

VGTV:Se flomkaoset på Filippinene

Det nasjonale rådet for katastrofekoordinering opplyser tirsdag at hjemmene til rundt 1,9 millioner mennesker i hovedstadsområdet er oversvømt. 374.890 personer befinner seg nå i nødleire som er satt opp ved blant annet skoler og kirker.

Les også:- 80 prosent av Filippinenes hovedstad under vann

Åpner presidentpalasset

De sanitære forholdene i disse leirene er svært dårlige, og myndighetene har uttrykt frykt for spredning av smittsomme sykdommer som svineinfluensa og diaré. Tilgangen på rent drikkevann er også begrenset for mange.

De enorme vannmassene har også ført til store materielle ødeleggelser. Hele nabolag er dekket av gjørme, og i gatene ligger bilene på taket.

VGTV:Slår smittealarm etter flommen på Filippinene

President Gloria Arroyo har gitt tillatelse til at presidentpalasset i Manila blir brukt som distribusjonssentral og tilfluktssted for hjemløse flomofre.

- Dette er mitt bidrag. Evakuerte kan få plass i palasskomplekset og i telt som vil bli satt opp mellom bygningene. Om det trengs, vil mine ansatte stille kontorene sine til disposisjon, sier Arroyo.

Nytt uvær underveis

Forsvarsminister Gilbert Teodoro forteller at 12.359 mennesker er reddet fra vannmassene, og at internasjonal hjelp sikrer det videre hjelpearbeidet.

- Vi forsøker som best vi kan å tilfredsstille de grunnleggende behovene, men det er en risiko for at situasjonen kan forverre seg. Vi kan ikke la det skje, sier Teodoro.

Meteorologer har advart mot at nytt uvær er under oppseiling øst for Filippinene og det kan nå øystaten så tidlig som fredag. Flere filippinske tjenestemenn har advart mot at det ikke finnes tilstrekkelige ressurser til å håndtere konsekvensene av nok en storm.

UVÆR: En gravid kvinne evakurers av amerikanske soldater. Foto: Reuters
UVÆR: En gravid kvinne evakurers av amerikanske soldater. Foto: Reuters

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks