Hovedinnhold

Dette kan bli New York i morgen

STORE VANNMENGDER: Irene kan ta med seg store vannmengder til New York. Vannstanden på grafikken er 3,6 meter over normalen, som er verst tenkelige scenario, ifølge CNN. Foto: Grafikk: Tom Byermoen, Google Earth
STORE VANNMENGDER: Irene kan ta med seg store vannmengder til New York. Vannstanden på grafikken er 3,6 meter over normalen, som er verst tenkelige scenario, ifølge CNN. Foto: Grafikk: Tom Byermoen, Google Earth
(VG Nett) Når orkanen Irene feier over New York søndag, frykter man oversvømte gater i verdensmetropolen.

Denne saken handler om:

Selv om orkanen har blitt nedgradert til kategori 1-orkan, regnes den fortsatt som svært farlig med en vindstyrke på nesten 140 kilometer i timen. 370.000 fra lavtliggende områder i New York har blitt evakuert på grunn av fare for at orkanen skal skape storflom. Også hele t-banesystemet i metropolen stenges. Det kan rett og slett bli oversvømt.

Ifølge den amerikanske værmeldingstjenesten AccuWeather er allerede over 130.000 uten strøm etter at Irenes ytterkant har begynt å ramme North Carolina. Også i New York ventes det store strømbrudd, skriver CNN. Det er ventet at orkanen treffer land lørdag kveld, lokal tid (natt til søndag norsk tid), og at den vil være på sitt sterkeste søndag.

SISTE: Orkanen Irene har truffet land i North Carolina.

Er du i New York eller andre orkanområder? Kontakt VGs reportere på telefon 22000000, MMS til 2200 eller epost til2200@vg.no !

LES OGSÅ: Over to millioner bedt om å evakuere 

Øyet på orkanen er nå timer unna å komme i land på USAs østkyst, og i North Carolina har store nedbørsmengder og kraftig vind gitt en forsmak av hva folk har i ventet.

Små skader har allerede funnet sted, og det har kommet meldinger om at enden av piren ved Atlantic Beach har falt ned i havet.

Orkanen beveger seg relativt sakte oppover østkysten, men dette er nødvendigvis ikke godt nytt. Orkanen livnærer seg på sjøvann, og slipper også ut store mengder nedbør.

VGTV: Unike NASA-bilder av Irene 

- Høyvannsbølge

Statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe ved Meteorologisk institutt sier til VG Nett at en av de største bekymringene når Irene treffer land er at den tropiske stormen fører med seg store mengder vann.

- Det er vann i form av regn, og i tillegg lager den en slags bølge av vann som presses inn mot kysten, sier Walløe til VG Nett.

Se hvor orkanen Irene befinner seg nå på New York Times' kart. 

Det er ventet at det vil komme mellom 75 og 170 millimeter nedbør i de fleste områdene som rammes av stormen, men enkelte steder kan det også komme opp mot 400 millimeter. Til sammenligning er norgesrekorden 229,6 millimeter regn på ett døgn. Den ble satt i Hordaland i november i 1940.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GJØR SEG KLAR: New York gjør seg klar på å møte Irenes vrede. Foto: Reuters
GJØR SEG KLAR: New York gjør seg klar på å møte Irenes vrede. Foto: Reuters


Ifølge AccuWeather er en flodbølge på minst to meter allerede observert langs østkysten av USA.

- Denne høyvannsbølgen er farlig. De store vannmengdene og høyvannsbølgen er grunnen til at man evakuerer lavliggende deler av New York. Man frykter at vannet vil renne ned i undergrunnen. New York er en lavtliggende by, så det skal ikke så mye vann til før det blir oversvømmelser, sier meteorologen, uten at han kan si sikkert hvor store de eventuelt kan bli.

Skader på infrastruktur

Flommen som følger orkanen Irene kan få enorme økonomiske konsekvenser for New York. Ifølge forskningssjef Børre Dervo ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) kan de store vannmengdene sørge for store skader på infrastrukturen.

- Samfunnsmessig infrastruktur er ikke laget for å ta unna så store mengder vann. Trykket kan bli så stort at vann kommer ut av kloakksystemene til folk, og bygg kan bli oversvømt, sier Dervo til VG Nett.

HER TREFFER DEN: Slik antas det at Irene vil bevege seg langs USAs østkyst lørdag og søndag. Foto: Googlemaps
HER TREFFER DEN: Slik antas det at Irene vil bevege seg langs USAs østkyst lørdag og søndag. Foto: Googlemaps

Renseanlegg kan i tillegg bli slått, noe som vil føre til at kloakksystem går rett ut i elver.

- Bakterier fra kloakken kan også komme inn i vannsystemene. En del steder er jo ikke springvannet godt nok for å kunne drikkes, men der det skjer må man koke vannet eller kjøpe vann, sier Dervo.

Allerede i går begynte newyorkere å hamstre for Irene, og flere steder var det tomt for vann.

- Flom fører som regel ikke til noen problemer for de som produserer kjøpevann, men transport kan bli et problem, sier Dervo.

Han tror høybyggene i New York vil tåle de store vannmassene, selv om man ikke kan utelukke at det vil skje svikt i bygningsmassene.

- Problemet med flom og orkanen er stort sett skilt, trafikklys, søppeldunker og lignende som blir revet løs og flyr rundt i luften. Det kan være livsfarlig å gå ute, sier forskningssjefen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

IRENE: Slik ser hun ut. Foto: Reuters
IRENE: Slik ser hun ut. Foto: Reuters


Kommer ikke til Norge

Statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe sier at det som er unikt med Irene er at den treffer så tett befolkede områder. Mens orkanen ikke lenger er så sterk som først fryktet, er det fortsatt store stormer i et bredt belte rundt den.

- Det er orkansesong, og da er det vanlig at det oppstår slike stormer på grunn av at sjøvannet i og rundt Mexicogulfen blir veldig varmt. Men denne kommer i en uvanlig bane og er ekstra stor i omkrets og størrelse, mener han.

Stormen har ligget i kortene lenge, og ble dannet for mange dager siden. Irene har allerede herjet blant annet på Bahamas, og har beveget seg langsomt mot USA.

Det hender at etterfølgene av tropiske stormer også kan nå Norge, men ifølge meteorologen kommer ikke stormen til å nå oss denne gang.

- Den vil stoppe et sted med Island, men da er den bare en skygge av seg selv.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks