Hovedinnhold

Verdens farligste passordtabbe

(VG Nett) Greier du å gjette hva det superhemmelige passordet til USAs atomstridshoder var?

Denne saken handler om:


På høyden av den kalde krigen fryktet USAs militære at passordene som skulle hindre feiloppskyting av rakettene bare ville forsinke dem under et angrep fra Sovjet. Dersom Sovjet bestemte seg for å starte en atomkrig mot USA ville USA hatt mellom 15 og 30 minutter på å reagere.

Derfor ble kodene som hindret detonasjon av atomstridshodene satt til «00000000» på alle USAs drøyt 1000 «Minuteman» interkontinentale raketter,skriver Bruce Blair, i Center for Defense Information og tidligere offiser i USAs rakettstyrke med ansvar for en av rakettsiloene.

Låsene som ble installert på atomstridshodene ble ikke aktivert før i Blair og flere kollegaer gjorde sikkerhetsfeilen offentlig i 1977, nesten 15 år etter at de ble installert. Ifølge Blair ble kodene endret uten at toppledelsen i Pentagon visste om det.

Koden som ble satt til «00000000» hindret at atomstridshodet kunne brukes dersom det ble stjålet eller at det ble detonert ved en feiltagelse. Noen utgaver av låsene gjorde også våpenet ubrukelig dersom noen brukte mer enn et par forsøk på å gjette kodene.

Ifølge retningslinjene som var etablert for bruken av atomvåpen i USA var det kun presidenten og et fåtall mennesker rundt presidenten som skulle ha adgang til kodene. I stedet ble offiserene som skulle stå for avfyringen av raketten instruert til å sette koden til «00000000», og langt flere mennesker visste om koden.

Selv om koden som beskyttet atomstridshodene var ubrukelig, fantes flere nivåer av sikkerhet som skulle hindre at våpnene ble misbrukt. Blant annet måtte en ekstra kode til for å starte avfyringen av rakettene.

Men om et stridshode falt i feil hender, var ikke koden vanskelig å gjette...

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks