Hovedinnhold

Tilbud: En halv million for død kropp

(VG Nett) Han har plassert døde mennesker på utstilling, byttet ut kroppsfettet deres med plast og skåret dem opp. Nå selger han dem på internett.

Denne saken handler om:

En skalle koster i overkant av 6000 kroner, et hjerte rundt 43.000 kroner. Vil du ha en hel menneskekropp, så starter prisen på 570.000.

Det er den omstridte professoren og kunstneren Günther von Hagens som står bak den noe originale forretningsidéen. Von Hagens lever av å konservere og stille ut døde kropper, og har nå tatt virksomheten ett steg videre.

- Så langt har vi primært solgt til kunder som bruker det i lære - og forskningsøyemed, sier professoren ifølge Suddeutsche Zeitung.

Han vil nå utvide kundekretsen til å gjelde blant annet leger. Ifølge avisen selger han kroppsdelene for å tjene penger, slik at han kan fortsette den kostbare forskningen på døde legemer.

VGTV: Selger døde kropper på internett 

- I Amerika så ser de på meg som en respektert forsker - jeg får priser og anerkjennelser. Men i Tyskland så er jeg ikke en i mengden. Jeg er en nykommer, sier han ifølge Euronews.

LES OGSÅ: Skar opp lik på utstilling 

FÅR KRITIKK: Ikke overraskende er det mange som har reagert på Günther von Hagens' noe kontroversielle kunstform - nå selger han lik på internett. Foto: Alpha-Karwai Tang
FÅR KRITIKK: Ikke overraskende er det mange som har reagert på Günther von Hagens' noe kontroversielle kunstform - nå selger han lik på internett. Foto: Alpha-Karwai Tang

Det er ikke første gang den kontroversielle legen skaper reaksjoner. Ved hjelp av sin egen metode «plastinasjon» konserverer han lik. Metoden går ut på at han bytter ut kroppsvæske og fett med plast, slik at kjøtt, bein og sener blir bevart. Så stiller han de døde kroppene ut.

Vil forby butikken

Det ble furore da han brukte metoden til å stille ut lik i den makabre utstillingen «Bodyworlds». Utstillingen har nå blitt sett av oppsiktsvekkende 14 millioner mennesker.

Likevel er det mange som har latt seg sjokkere av at han nå også legger utstillingsobjektene sine ut for salg, blant annet tyske katolikker. Erkebiskop Robert Zollitsch har bedt politikerne om å forby nettbutikken fordi han mener den ikke viser nok respekt for de døde.

Ville ha Michael Jackson

Hagens, ofte også omtalt som «Doktor Død», har tidligere sagt han kunne tenke seg kroppen til den avdøde popstjernen Michael Jackson, til bruk i forskningen sin. Han hevder folk donerer likene til ham, men det har likevel vært spekulert i om han har kjøpt lik, blant annet av henrettede fanger.

Han vil imidlertid ikke si hvem som har donert kroppen sin til ham.

- Jeg har ikke lov til å avsløre navnene på de som donerer kroppene sine til meg. Dette er på grunn av vanlig taushetsplikt for en leges pasienter, har han sagt tidligere.

Han sier han har en venteliste med 9900 personer som vil donere kroppen sin til ham når de dør.

Han har også eksperimentert med døde dyr.

Se den makabre bildeserien her 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks