Hovedinnhold

Smurfene avslørt som totalitære

NAZI-SMURF?: En oppblåsbar gigantsmurf flyter gjennom gatene på Times Square i forbindelse med en Thanksgiving-parade i New York i fjor vinter. Foto: AFP PHOTO
NAZI-SMURF?: En oppblåsbar gigantsmurf flyter gjennom gatene på Times Square i forbindelse med en Thanksgiving-parade i New York i fjor vinter. Foto: AFP PHOTO
Smurfesamfunnet bærer i seg nazismens grunntrekk og gammelsmurfen minner om Karl Marx og Josef Stlin, hevder analytiker.

Denne saken handler om:

Tips oss

En liten blå bok har fått smurfeelskere i Frankrike til å se rødt.

Det er Antoine Bueno ved det fornemme Institut d'Études Politiques de Paris som har skrevet den 177 sider lange boka, titulert «Den lille blå boka: En kritisk og politisk analyse av smurfesamfunnet».

Smurfesamfunnet, fastslår Bueno, «er arketypen av en totalitær utopi» og bærer i seg nazismens og stalinismens grunntrekk. Det er ordentlig, harmonisk og mannsdominert, og smurfene spiser sammen, arbeider sammen og eier sammen, og de krangler aldri om penger, for penger fins ikke.

Gammelsmurfen selv er en «allmektig og allvitende» figur som med sitt hvite skjegg minner om Karl Marx eller Josef Stalin, fortsetter Bueno, som tilføyer at Smurfenes erkefiende Gargamel er en typisk kapitalist.

Har du tips om smurfene eller smurfesamfunnet? Kontakt VG Netts journalister her! 

Analysen har vakt harme blant smurfeelskere i Frankrike, som i disse dager gleder seg til en ny 3-D-film om smurfene. På nettet er Bueno blitt fordømt som en gledesdreper og en opportunist. Selv avfeier Bueno det hele som en spøk.

- Jeg tenkte denne analysen av smurfenes vesle verden som en totalitær utopi kanskje ville more leserne. Jeg forutså ikke de sterke reaksjonene, sier han.

- Jeg er selv et barn av smurfene, og det var ikke alvorlig ment da jeg sammenlignet Gammelsmurfen med Stalin.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks