Hovedinnhold

Se opp! Her hopper han fra 29.000 meter

(VG Nett) I 805 kilometer i timen raser Felix Baumgartner mot bakken. Nå vil han ta verdensrekorden.

Denne saken handler om:

Den vågale østerrikeren fikk seg en luftetur litt utenom det vanlige.

Med spesiallagd drakt landet Baumgartner trygt i ørkenen i New Mexico etter å ha hoppet fra en heliumballong 29 kilometer over havet, skriver Reuters.

Hoppet var hans andre test før våghalsen skal prøve å sette ny verdensrekord i fallskjermhopping: I løpet av de neste ukene vil Baumgartner se verden fra 120.000 fot eller 36.500 meter.

Vil bryte lydmuren

REKORDEN: Her hopper Joe Kittinger fra 102.800 fot i 1960. Først 52 år senere ser rekorden ut til å bli tatt fra ham. Foto: AP
REKORDEN: Her hopper Joe Kittinger fra 102.800 fot i 1960. Først 52 år senere ser rekorden ut til å bli tatt fra ham. Foto: AP


Som om ikke det var nok, har han også forhåpninger om å være førstemann i verden til å bryte lydmuren i fritt fall. Da må han sveve ned fra himmelen i svimlende 1126 km/t.

- Dette har alltid vært en drøm, men i dag var det vanskelig å fullføre hoppet fordi temperaturen ble så høy, sier Baumgartner til Reuters.

Det andre testhoppet ble utsatt i flere dager på grunn av dårlig vær. Forholdene er helt avgjørende for at østerrikeren skal være i stand til å komme seg levende gjennom svevet på nesten fire minutter.

Beskyttes av drakt

Fallskjermhopperen blir ført opp i skyene i en spesiallagd kapsel som er festet til en gigantisk heliumballong.

Baumgartner blir hele tiden fulgt opp av Red Bull Stratos, en prosjektgruppe som bruker hoppene til medisinsk og naturvitenkapelig forskning.

På grunn av den vanvittige belastningen gjennom lufteturen, har Baumgartner en avansert drakt som både avlaster trykket og som sørger for oksygentilførsel.

Med andre ord: Ikke prøv dette hjemme.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks