Hovedinnhold

Se meteoren eksplodere foran politibilen!

(VG Nett) Et kamera i en canadisk politibil klarte å fange den spektakulære meteoren på film i det den eksploderte og lyste opp kveldshimmelen.

Denne saken handler om:

Dette er meteorer:

  • Ordet «meteorer» er en samlebetegnelse for alle typer meteorer.
  • De kraftigste meteorene har gjerne også en hale, og kalles ildkuler.
  • Når en meteor ligger på bakken, kalles det en meteoritt.

Det var torsdag kveld det spektakulære showet utspant seg på himmelen over den canadiske provinsen Alberta.
odere i en fontene av lys på kveldshimmelen.

Les også:Fotograferte eksploderende meteoritt

- Jeg trodde først at det var fyrverkeri, jeg har aldri sett noe lignende, sier bonden Marcel Gobeil, ifølge Daily Mail.

Skiftet farge

Han forteller at meteoren så veldig stor ut, og at lyset skiftet farge fra grønt og blått til lys rød i løpet av de ti sekundene himmellegemet var synlig. Ifølge politiet skal flere også har rapportert at de hørte et fjernt smell i det meteoren eksploderte.

Se videoen nederst i artikkelen!

Hvis politiet skulle vært i tvil om hva som virkelig skjedde, trengte de ikke lete lenge etter bevis. En lokal patruljebil fanget nemlig opp hele showet direkte på videokameraet som var montert i kjøretøyet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SJELDENT SYN: Her sees meteoren like etter at den har blitt synlig på kveldshimmelen. Sekunder etter eksploderer den i et enormt lysglimt. Foto: Youtube.com
SJELDENT SYN: Her sees meteoren like etter at den har blitt synlig på kveldshimmelen. Sekunder etter eksploderer den i et enormt lysglimt. Foto: Youtube.com

På videoen kan man se et sterk lys som dukker opp på himmelen, før det fortsetter ferden ned mot jorden og forsvinner i en eksplosjon av lys kun sekunder senere.

Les også:Mener «UFO» var meteor

Imponert astronom

Bilisten Shawn Mitchler stod og fylte bensin, da ildkulen kom til syne og skremte ham.

- Hjertet mitt startet å hamre, jeg skjønte ikke hva det var. Det lignet på fyrverkeri eller et missil som var på vei ned, forteller canadieren til avisen The Windsor Star.

Astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard hadde ikke sett videoen før VG Nett tok kontakt.

IMPONERT: Astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard mener meteorfilmen er et imponerende skue. Foto: Erlend Aas/SCANPIX
IMPONERT: Astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard mener meteorfilmen er et imponerende skue. Foto: Erlend Aas/SCANPIX

- Det var et imponerende skue, utbryter kjendisastronomen.

- Å si at dette er en sjelden video, er å underdrive. Det er ekstremt vanskelig å fange noe slikt på film, sier Ødegaard til VG Nett.

Han kan på stående fot kun komme på to andre slike amatørvideoer, den siste fra Australia for noen få år siden.

Meteorsverm

- Jeg kan ikke si dette sikkert, men det er en mulighet for at ildkulen var en partikkel fra meteorsvermen Leonidene, som kommer hvert år når jorden passerer gjennom støvhalen til kometen Tempel-Tuttle, forteller astronomen.

Les også:Eksepsjonelle meteorittfunn

Han er likevel ikke overbevist om at ildkulen stammer fra kometen, siden den kom litt sent i forhold til resten av meteorstormene.

- Det er umulig å si hvor fort den beveger seg siden den kommer i mot de som filmer, men den er antagelig cirka 250 kilometer unna fotografen, anslår Ødegaard.

Traff bakken

Han er ganske sikker på at deler av den overlevde helt ned til bakken, men forsikrer samtidig om at det er sjelden man behøver å frykte for å få himmellegemer i hodet.

- De aller fleste brenner opp lenge før de treffer bakken, forklarer han.

Likevel regnet det antakelig ned noen biter over svenskene i forrige uke, da en meteor som først lyste opp Nordland endte sin ferd utenfor Kiruna i Nord-Sverige. Siden det er snø i området regner ikke forskerne med å finne igjen bitene.

- Leonidene er over for denne gang, men allerede 13. desember venter vi en ny runde med stjerneskudd når vi passerer stjerneskuddsvermen Geminidene, frister Ødegaard.

Se videoen av den eksploderende meteoren:

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks