Hovedinnhold

Kjemper for verdens lengste navn

Maoriene på New Zealand krever rettighetene til navnet på en fjelltopp på North Island, i et forsøk på å hindre kommersiell misbruk.

Denne saken handler om:

Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturi- pukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu skal være verdens lengste georgrafiske navn, og vil nok ikke være helt enkelt å bruke, verken i markedsføring eller andre sammenhenger.

Ross Scott i Porangahau mener likevel at det er best å være føre var, og har på vegne av maoriene i området bedt Waitangi-tribunalet - maorienes motstykke til Sametinget - om å gi urbefolkningen rettighetene til det noe omstendelige navnet.

For dem som måtte lure på hva det lange navnet egentlig betyr så er det «Bakkekammen der Tamatea (mannen med de store knærne som gled, klatret og svelget fjell) som reiste landet rundt, spilte fløyte for sine kjære».

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks