Hovedinnhold

Indianerstamme rammet av alkoholisme - saksøker øl-produsenter

SAKSØKER: Advokat Tom White representerer indianerstammen som saksøker øl-produsenter for 500 millioner dollar. Foto: Nati Harnik/AP/Scanpix
SAKSØKER: Advokat Tom White representerer indianerstammen som saksøker øl-produsenter for 500 millioner dollar. Foto: Nati Harnik/AP/Scanpix
(VG Nett) En indianerstamme saksøker ølprodusenter for 500 millioner dollar etter at flere av stammemedlemmene skal ha blitt alkoholikere.

Denne saken handler om:

Oglala Sioux-stammen tilhører et reservat i South-Dakota i USA. De krever 500 millioner dollar for skadene alkohol har påført stammen, melder nyhetsbyrået AP.

Beløpet skal dekke tort og svie, sosiale tjenester, helsehjelp og rehabilitering av alkoholikere.

I tilegg til å rette søksmål mot store produsenter, rettes også søksmålet mot en butikk som selger øl et stykke unna reservatet. Den lokale butikken skal ha solgt nesten fem millioner ølbokser i løpet av 2010, til tross for at det bare bor 12 mennesker i den lille bygda.

- Du kan ikke selge nesten fem millioner ølbokser og samtidig vaske hendene dine som Pontus Pilatus og si at du ikke har noe ansvar, sier Advokat Tom White som representerer stammen.

De andre produsentene som blir saksøkt er SAB Miller, Molson Coors brewing company, MillerCoors LLC og Pabst brewing company.

Ulovlig

Ifølge søksmålet skal de som solgte øl til indianerne visst om at de ville smugle ølen inn på reservatet, noe som ikke er lov ifølge statlige lover.

SAKSØKER: Indianerstammen Oglala Sioux sliter med alkoholproblemer. Personene på bildet er medlemmer av stammen. Foto: Scanpix
SAKSØKER: Indianerstammen Oglala Sioux sliter med alkoholproblemer. Personene på bildet er medlemmer av stammen. Foto: Scanpix


En av fire barn på reservatet blir født med sykdommer som kobles til alkoholisme hos mor, ifølge søksmålet.

Den gjennomsnittlige levealderen for disse barna er regnet ut til å være mellom 45 og 52 år, noe som er den laveste i hele Nord-Amerika, står det videre i søksmålet.

Den gjennomsnittlige levealderen for amerikanere er 77,5 år.

Mistet bukse -krevde 300 millioner av renseriet

Det er ikke første gang det er fremmet et oppsiktsvekkende søksmål i USA.

Blant annet saksøkte Roy L. Pearson et renseri for 300 millioner kroner, etter at de rotet bort dressbuksa hans. Den saken tapte han så det sang etter.

Han ble for øvrig kåret til årets idiot av Washington Post.

Et annet søksmål ble en realitet da Robert Hornbeck gikk inn i teknikkrommet på et hotell, krøp inn i ventilasjonsanlegget og la seg til å sove. Da maskinen startet, ble han kvestet av viftene og døde av blodtap. Til tross for at et stort skilt på døra advarte mot fare, saksøkte hans etterlatte familie hotellet for over 50 millioner kroner i erstatning.

Et av de mest kjente søksmålene i moderne tid står derimot Stella Liebeck for. Hun sølte varm kaffe over lårene sine, som hun hadde kjøpt på McDonalds. Hun fikk flere millioner kroner i erstatning og det er grunnen til at det den dag i dag advares mot varmt innhold i kaffekoppene til McDonalds.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks