Hovedinnhold

Gjorde seg klar for pendelhopp - ble dyttet av rampen

Her gjør Belinda Svensli (20) og Lisa Gaassand Hagevik (19) seg klare til å hoppe. Plutselig blir de dyttet.

Denne saken handler om:

Dette er pendelhopping

  • Mens man i strikkhopp bruker en strikk, bruker pendelhopperne et tau.
  • Hver ende av tauet er festet på omtrent samme høyde, og strukket fra et sted til et annet.
  • Der strikken får strikkhopperne til å hoppe opp og ned, vil pendelhopperne pendle fra en side til en annen, til de stopper.
  • Det er mange måter å pendelhoppe på, for eksempel fra en bro slik de to jentene gjorde, eller sidelengs ved en bro.
  • Det er få som driver med pendelhopp i Norge.
  • Kilde: Jon Haukåssveen, Telemark Opplevelser AS

Det som skulle være et kontrollert tandemhopp, ble svært ubehagelig og smertefullt for de to norske jentene.

Stående på kanten, 111 meter over Zambezi-elven i Zimbabwe, gjorde de seg klare til det dristige hoppet. Den ansvarlige for stuntet skulle telle til tre. Men plutselig ble de dyttet, forteller jentene til VG Nett.

Hendelsen fant sted i november i fjor - på det samme stedet der en australsk kvinne opplevde at strikken røyk i forrige uke.

Holdt seg fast

- Han fortalte at vi skulle ta et skritt utenfor kanten slik at vi skulle lande med beina først. Mens vi var kjempenervøse og ventet på at han skulle begynne å telle. Plutselig dyttet han oss, sier Belinda Svensli til VG Nett.

Siden de var uforberedt, prøvde Gaassand Hagevik å holde seg fast i kanten på broen, men måtte slippe taket. Svensli falt utfor kanten, slik at venninnen ble dratt med.

- Dette gjorde at jeg fikk strikken mellom beina. Da det rykket til, fikk jeg annengrads forbrenning rundt foten og sleng i nakken og ryggen. Jeg var utrolig forvirret og skjønte ikke hva som hadde skjedd, sier Svensli.

- Jeg hørte smerteskrik fra Belinda, sier Gaassand Hagevik.

Saken fortsetter nder bildet!

HOPPER IKKE IGJEN: Belinda Svensli (20) fikk skrekken etter pendelhoppet, og tviler på at hun kommer til å gjøre det igjen. Foto: Hanne Lundby
HOPPER IKKE IGJEN: Belinda Svensli (20) fikk skrekken etter pendelhoppet, og tviler på at hun kommer til å gjøre det igjen. Foto: Hanne Lundby

Klassetur

De to venninnene var på klassetur da de bestemte seg for å pendelhoppe fra Victoria Falls bridge. Det er en bro over Victoria Falls-fossen, som ligger på grensen mellom Zimbabwe og Zambia.

Det er samme sted som australske Erin Laung Worth hoppet i strikk på nyttårsaften. 22-åringens strikk røk og hun falt 25 meter og ned i elven, der det blant annet holder til mange krokodiller.

Kvinnen klarte å kjempe mot strømmen og kommme seg inn på land.

Erins historie og video gikk verden rundt.

Landet skjevt

Svensli reagerte umiddelbart på måten de hadde blitt behandlet på.

- Da vi ble heist opp igjen var jeg veldig forbannet og begynte å snakke til han som heiste oss opp. Jeg spurte ham hva som skjedde, og hvorfor de hadde dyttet oss ned. Han beklaget seg veldig. Da vi kom opp, snakket vi med sjefen og sa at det var uprofesjonelt, sier hun.

Hun mener hun ikke ble tatt på alvor.

- Han sa til oss at de pleide å gjøre sånn med de som er nervøse.

Ingen lege

Svensli sier det ikke var noen lege i nærheten, men at hun fikk undersøkt sårene da hun kom hjem. Bildene viser at hun har fått en rød ring rundt benet av tauet.

- Legen i Norge sa jeg hadde fått annengrads forbrenning på beina, sier hun.

Nå er de to jentene usikre på om de vil prøve pendelhopping igjen, men sikre på at de aldri vil hoppe fra samme sted.

- Veldig erfaren

Selskapet Shearwater Adventuressier mener bildene fra hendelsen viser at jentene settes opp i korrekt posisjon på plattformen. Videoen har de ikke sett.

- Det ser ut som den ene av jentene enten tar et skritt ut tidlig, eller den andre tar et skritt ut sent. Det resulterer i at den første jentens bein går over tauet, noe som kan ha ført til noen brannsår fra tauet, sier Mike Davis, leder av Shearwater Adventures, til VG Nett.

Han er klar på at de ikke pleier å dytte kundene.

- Sjefen er veldig erfaren og har vært med selskapet i over ti år og hatt overoppsyn med titusener av hopp. Crewet nekter sterkt for at de har dyttet klienter ned fra broen på en upassende måte, men når det er et tandemhopp, så må de forbeholde seg retten til å forsikre at begge hopperne kommer seg sikkert ned fra plattformen, sier han.

- Merkelig

Jon Haukåssveen, daglig leder i selskapet Telemark Opplevelser AS, som blant annet arrangerer strikkhopp, har sett filmen med de to jentene, og sier at de utfører et såkalt pendelhopp, hvor de hopper ned med tauverk som er festet i en pendel.

- Jeg synes måten han setter de to jentene ut på ser merkelig ut. Vi arrangerer ikke tandemhopp, altså vi hopper kun med en person av gangen. Grunnen til det er at det er større sannsynlighet for å skade seg når de hopper sammen to i luften, sier han.

Han stusser også på at jentene blir dyttet utfor kanten på den måten.

- Det er en merkelig løsning. Vi ser det ikke på filmen, men det kan jo være at den ene jenta tar et skritt ut mens den andre blir stående igjen, sier han, og legger til at det hender at de må hjelpe de som skal hoppe utfor kanten av sikkerhetshensyn.

- Dersom vi for eksempel ser at en hopper er på vei ut med beina først, og det kan være en fare for at de dunker bakhodet inn i rampen, så må vi assistere dem. Da kan det se ut som dytting, men det er bare at vi ønsker å få dem i riktig posisjon for best mulig og sikkert hopp.

Han sier det er risikabelt å hoppe to samtidig.

- Dersom det er to stykker i fart vil de fort kunne dunke inn i hverandre og slå hodene mot hverandre. Folk handler veldig ulikt, det er derfor vi har valgt ikke å gjøre dette hos oss, sier han.

150.000 har hoppet

I en uttalelse strikkhopp-selskapet ga etter at den australske kvinnen falt i vannet, skriver de at mer enn 150.000 har hoppet fra broen de siste 17 årene.

- Hele systemet har blitt inspisert og sjekket, og vi er nå fullstendig sikre på at alt er trygt til å hoppe med, skriver selskapet.

Etter at bildene fra den australske 22-åringens fall gikk verden rundt, hoppet også Zambias turistminister i strikk fra broen, for å bevise at det var trygt en gang for alle, skriver Daily Mail.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks