Hovedinnhold

Utdødd «hobbit»-menneske funnet

Legender bekreftet på indonesisk øy

(VG Nett) Forskere har funnet levninger av en art kortvokste mennesker med små hjerner.
HOMO FLORENSIENSIS: Slik forestiller forskerne seg at de små menneskene så ut. Foto: AP
HOMO FLORENSIENSIS: Slik forestiller forskerne seg at de små menneskene så ut. Foto: AP
Det oppsiktsvekkende funnet viser at det for 18.000 år siden fantes en menneskeart som var helt forskjellig fra oss. Skjelettene av sju små mennesker er funnet i en hule på en indonesisk øy. Et kvinneskjelett er det som er best bevart, skriver nyhetsbyrået AP. Hun var bare 91 centimeter høy og hadde en veldig liten hjerne.

Funnet blir betegnet som et av de mest oppsiktsvekkende de siste 50 årene. Det er gjort av en gruppe australske og indonesiske forskere under ledelse av antropologen Peter Brown ved University of New England i Australia. De offentliggjør funnet gjennom en artikkel i vitenskapsmagasinet Nature torsdag.

Sensasjonelt

Brown selv sier han ble svært overrasket over funnet.

- Hvis du hadde fortalt meg at et romfartøy med romvesener hadde landet på Flores, så ville jeg ikke ha vært mer overrasket, sier Brown til The Herald Sun.

- Dette snur opp-ned på alt jeg har trodd. Det tvinger frem spørsmålet: Hva mer kommer vi til å finne? sier Brown.

Han får støtte fra andre forskere i at funnet er sensasjonelt.

- Dette er sannsynligvis den viktigste oppdagelsen om vår egen slekt som er gjort i min levetid, sier antropolog Bernard Wood ved George Washington University.

Hode som en grapefrukt

I en kommentar skriver de britiske antropologene Robert Foley og Marta Mirazon Lahr at funnet er spesielt fordi skjelettrestene viser at den utdødde arten tilhører vår egen slekt. Forskerne har kalt arten homo floresiensis etter øya Flores hvor skjelettene ble funnet. Skjelettene er mellom 12.000 og 95.000 år gamle.

- Fordi det er funnet så mange, så vet vi at den 12.000 år gamle kvinnen ikke var et enslig eksemplar, sier Richard G. Roberts ved University of Wollongong i Australia til The Nordwest Herald.

LITE HODE: Hodeskalle fra homo floresiensis ved siden av en hodeskalle fra homo sapiens. Foto: AFP
LITE HODE: Hodeskalle fra homo floresiensis ved siden av en hodeskalle fra homo sapiens. Foto: AFP
De «hobbit»-lignende menneskene levde samtidig som homo sapiens og lenge etter at neandertalerne var utdødd. Forskerne mener at homo floresiensis var under en meter høye med et hode på størrelse med en grapefrukt. De hadde mørk hud, innsunkne øyne, store tenner og flate neser. I tillegg hadde de korte bein og lange armer.

Enkelte forskere er skeptiske til at den nye arten kalles mennesker.

- Det finnes ingen biologisk grunn til å kalle dette mennesker. Vi må vurdere på nytt hva det er, sier antroposof Jeffery Schwartz ved The University of Pittsburg til The Northwest Herald.

Hadde ild

I nærheten av skjelettene ble det funnet steinredskaper og rester etter dyr. Noen av dyrebeina tydet på kjøttet var blitt kokt, noe som betyr at de små menneskene hadde ild.

Blant det de jaktet på og spiste, var stegodon, som er en dvergelefant som levde på øya. Til tross for at elefantene var små i forhold til dagens elefanter, så må jakten ha vært en utfordring for mini-menneskene. Forskerne mener at jakten må ha krevd kommunikasjon og planlegging jegerne mellom, skriver The National Geographic.

Den lave høyden betyr at menneskene på Flores er de laveste av de kjente menneskeartene. De er mindre enn den berømte Lucy, som er funnet i Afrika, og som levde for tre millioner år siden. Ifølge forskerne så beviser funnet i Indonesia at svaret på alle spørsmål om menneskets utvikling ikke finnes i Afrika, slik som mange tidligere har trodd.

LEGENDER: Dagen befolkning på Flores forteller legender om mini-mennesker. Her er en modell av en av hodeskallene som ble funnet. Foto: Reuters
LEGENDER: Dagen befolkning på Flores forteller legender om mini-mennesker. Her er en modell av en av hodeskallene som ble funnet. Foto: Reuters
Ble isolert?

Spørsmålet er hvordan denne arten oppsto. Forskerne mener homo floresiensis var direkte etterkommer av homo erectus, og funderer på om en gruppe av disse ble isolert på Flores. Mangel på mat og overbefolkning kan ha ført til den drastiske minskingen i kroppsstørrelse, skriver The Northwest Herald.

Det som også overrasker forskerne er at menneskene må ha kommet til øya på flåter, noe man ikke trodde homo erectus var i stand til.

Kvinnen som er funnet skal ha vært rundt 30 år gammel, og hun døde trolig av naturlige årsaker, mener forskerne.

Vulkanutbrudd

Funnet av skjelettene ble gjort 5,9 meter nede i en kalkhule. Forskerne trodde først det var barneskjeletter, men det ble raskt klart at det var fullt utvokste individer.

Det er ikke kjent om de små menneskene noen gang møtte vår egen art, homo sapiens. Det finnes ikke beviser for at homo sapiens kom til Flores før for 11.000 år siden.

Et annet spørsmål forskerne funderer på, er hvordan de små menneskene på Flores døde ut. Én teori er at det har vært et kraftig vulkanutbrudd på øya for rundt 12.000 år siden, skriver The Herald Sun.

Legender om små mennesker

Det som også er litt underlig er at dagens innbyggere på Flores kan fortelle detaljerte legender om mini-mennesker som skal ha levd på øya. De kaller legende-menneskene for Ebu Gogo, melder BBC.

Ifølge legendene var Ebu Gogo rundt en meter høye og hårete, og de snakket til hverandre med mumlende stemmer på et slags språk. Dagens innbyggere kan også gjenta hva mini-menneskene skal ha sagt.

Ifølge mytene var Ebu Gogo-menneskene fremdeles i live da nederlandske oppdagelsesreisende kom til øya for noen hundre år siden, og den siste historien om dem er rundt hundre år gammel.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks