Hovedinnhold

Usikkerhet i Tunisia etter «Facebook-revolusjonen»

Norsk-tunisier til VG Nett: - Går jeg ut, blir jeg skutt på flekken

(VG Nett) Demonstrasjonene i Tunisia ble organisert via Facebook, spredde seg på Twitter og endte i revolusjon.

Revolusjonen i Tunisia

  • 17. desember i fjor tok en arbeidsløs akademiker livet sitt etter at politiet hadde hindret ham i å selge frukt og grønnsaker.
  • Selvmordet utløste opptøyer, som har eskalert jevnt siden.
  • 14. januar kulminerte urolighetene med voldsomme opptøyer utenfor innenriksdepartementet i Tunis, hvor 8.000 mennesker demonstrerte.
  • President Zine al-Abidine Ben Ali, som tok makten i et ublodig kupp i 1987, kunngjorde at regjeringen må gå, og at det skal holdes nyvalg innen seks måneder. Det ble også innført portforbud og unntakstilstand.
  • Senere samme dag forlot Ben Ali landet, og statsminister Mohamed Ghannouchi tok over som fungerende president, med støtte fra hæren.
  • Republikken Tunisia ligger i Nord-Afrika og har 10,6 milioner innbyggere.
    KILDE: NTB

Etter flere dager med voldsomme opptøyer, er det forholdsvis stille i Tunisias hovedstad Tunis fredag kveld. President Zine al-Abidine Ben Ali (74) har flyktet fra landet, og militæret håndhever portforbudet med jernhånd.

- Nå er byen helt stille, og det er kun soldater i gatene. Hvis jeg beveger meg ut, blir jeg skutt på flekken, sier norsk-tunisiske Paolo Hmade (30) til VG Nett.

30-åringen har opplevd de blodige opptøyene i byen de siste dagene på nært hold.

- Det har vært totalt kaos. Jeg så selv hvordan unge gutter ble skutt rett ned av politiet, at restauranter ble brent og butikker plyndret, sier Hmade til VG Nett.

Dramatisk døgn

Et av de mest dramatiske døgnene i det nordafrikanske landets historie startet - akkurat som de siste dagene - med demonstrasjoner som utviklet seg til regelrette gateslag mellom politi og demonstranter i sentrum av Tunis.

VGTV: Se video fra de dramatiske gatekampene

Så gikk alt plutselig veldig fort. I løpet av noen dramatiske ettermiddagstimer kastet president Ben Ali regjeringen og innførte portforbud, mens tusener av utlendinger forlot det populære turistlandet. I et siste desperat forsøk på å beholde makten, lyste han ut nyvalg.

Men ingenting nyttet. Like etter klokken fem i ettermiddag måtte han forlate landet. Nå venter trolig et liv i eksil for den tidligere svært mektige presidenten.

- Preger regionen

- Det er første gang et arabisk land har kvittet seg med et autoritært styre gjennom et spontant folkeopprør på denne måten. Og det må være første gang sosiale medier, og da spesielt Facebook, har spilt en så stor rolle i et opprør som har ført til maktskifte, sier Tunisia-ekspert, førsteamanuensis Marit Tjomsland ved Universitetet i Bergen (UiB) til VG Nett.

- Jeg tror nok det er en del presidenter i regionen som er ganske nervøse i kveld, sier hun.

- Tror du opprøret vil spre seg?

- Ikke nødvendigvis. Hvert land har sin situasjon. Men at dette har vært mulig blir lagt merke til i hele regionen, sier Tjomsland.

President med jerngrep

FORLOT LANDET: President Zine al-Abidine Ben Ali. Foto: AFP
FORLOT LANDET: President Zine al-Abidine Ben Ali. Foto: AFP

Etter at Zine al-Abidine Ben Ali tok makten i et militærkupp i 1987, har Tunisia gått gjennom en 23 år lang og nesten sammenhengende vekstperiode. Selv om opposisjonspartiene har blitt forbudt ett etter ett, og presidenten gang på gang har blitt gjenvalgt med overveldende margin, har en liberal næringspolitikk, omfattende privatisering og store inntekter fra turistindustrien de siste årene gitt Tunisia Afrikas sterkeste økonomi.

- Det har gjort noen få veldig rike. Og landet har en stor, moderne middelklasse som har hatt det ganske greit, sier Tjomsland.

Vendepunktet

17. desember i fjor snudde alt. Da tok en arbeidsløs akademiker sitt eget liv etter at politiet hadde hindret ham i å selge frukt og grønnsaker.

Det utløste en demonstrasjon som dag for dag har vokst i styrke og omfang.

FOLKEPROTEST: De siste ukene har protestene i Tunisia blitt stadig flere og stadig med voldsomme. Foto: AP
FOLKEPROTEST: De siste ukene har protestene i Tunisia blitt stadig flere og stadig med voldsomme. Foto: AP

- Det som har skjedd er at den unge generasjonen som har tatt høy utdanning de siste årene har opplevd en komplett tørke på arbeidsmarkedet. På toppen av dette kom prisstigning og finanskrise. De forventet et behagelig middelklasseliv, men ble veldig, veldig skuffet, sier Tjomsland.

At demonstrasjonene skulle føre til enden på et 23 år langt enevelde, var det ingen som hadde trodd.

Jublet på twitter

- Det som skjedde nå, kom svært overraskende på absolutt alle. Tuniserne er på mange måter den arabiske versjonen av nordmenn. De er konfliktsky og fredelige. Det var på ingen måter innlysende at det var akkurat der noe slikt skulle skje, mener tunisiaeksperten.

Mens portforbudet rådet, samlet innbyggerne i Tunis seg for å se statsminister Mohammed Ghannouchis tale på statseid TV. Der annonserte han at han hadde tatt over makten i landet.

- Jeg lover å respektere grunnloven og gjennomføre politiske, økonomiske og sosiale reformer som er blitt kunngjort, i samarbeid med alle politiske parter, sa Ghannouchi i talen.

TAR OVER MAKTEN: Statsminister Mohammed Ghannouchis. Foto: AFP
TAR OVER MAKTEN: Statsminister Mohammed Ghannouchis. Foto: AFP

Andre fortsatte der revolusjonen startet: På Facebook og Twitter. Tunisiere over hele verden har i kveld endret profilbildet sitt på Facebook til et tunisisk flagg. Og direktemeldingstjenesten Twitter flommet formelig over av tusener av gratulasjonsmeldinger.

Usikker fremtid

Men innimellom gledesscenene finnes det også spor av sorg. Dødstallene i den månedslange revolusjonen varier. Noen sier 23, andre 60. Og det er ingen som tror at Tunisia lørdag morgen vil våkne til fred, til tross for at demonstrantenes hatobjekt nummer en - president Zine al-Abidine Ben Ali - har forlatt landet.

- Demonstrasjonene fortsetter også i morgen, sier Paolo Hmade, som er født i Tunisia, men har bodd nesten hele livet i Norge.

- Vil det roe seg ned nå når presidenten har dratt i eksil?

- Jeg tror ikke det. Statsministeren er fra det samme partiet som Ben Ali, og folk er svært skeptiske. De frykter at også han skal holde folket for narr, sier Hmade.

Det samme sier tunisiaeksperten fra Universitetet i Bergen.

- De siste dagene er det mange eksempler på at militæret har gått mellom demonstrantene og det regjeringsvennlige politiet for å beskytte demonstrantene. Derfor har de militære en høy stjerne blant lokalbefolkningen i landet. Mange ville nok foretrekke at de overtar makten fra statsministeren, sier Tjomsland.

- Hva tror du vil skje i ukene fremover?

- Det er veldig åpent hva som kan skje fremover. Men for øyeblikket er det usikkerhet, men forsiktig optimisme som preger mange tunisiske hjem, sier Tjomsland.

FEIRER: Over hele Tunisia brøt det ut spontane gledesscener da nyheten om at presidenten hadde forlatt landet kom fredag i kveld. Men fremtiden for landets innbyggere er usikker. Foto: AFP
FEIRER: Over hele Tunisia brøt det ut spontane gledesscener da nyheten om at presidenten hadde forlatt landet kom fredag i kveld. Men fremtiden for landets innbyggere er usikker. Foto: AFP

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks