Hovedinnhold

Trump til VG: – Vi har en god følelse

MANCHESTER/SALEM (VG) Donald Trump (69) ligger an til å vinne i New Hampshire. VG var med på hans maraton-innspurt for å overbevise velgerne.

Det er ikke mange pusterom for Donald Trump og de andre kandidatene som kjemper om å bli USAs neste president. Tempoet er høyt og valgmøtene mange i oppløpet før innbyggerne i New Hampshire i dag går til valgurnene.

Se bildene fra maraton-dagen

Ifølge meningsmålingene leder Trump på republikansk side med god margin, mens Bernie Sanders har en klar ledelse mot Hillary Clinton.

Har du oversikt? Disse stiller som presidentkandidater

Natt til tirsdag norsk tid gikk den frittalende forretningsmannen på scenen i Verizon Wireless Arena i Manchester foran rundt 5000 tilskuere – 40 minutter for sent på grunn av snøvær.

På første rad satt kona Melania (45) og flere av Trumps barn.

– Vi elsker dere New Hampshire. Sammen skal vi gjøre Amerika gode igjen, sa Melania Trump da hun gikk på scenen.

– Hun kommer til å bli en fantastisk førstedame, repliserte Trump da kona hadde snakket ferdig. 

Nattens valgmøte var det siste før primærvalget – det fjerde møtet Trump hadde i går.

Les også: Trumps kone: – Han er fantastisk

<p>STORT OPPMØTE: Flere tusen tilhørere møtte opp på idrettsarenaen i Manchester for å høre og se Trump.</p>

STORT OPPMØTE: Flere tusen tilhørere møtte opp på idrettsarenaen i Manchester for å høre og se Trump.

Foto: Thomas Nilsson/VG

Møtte velgerne

VG var også til stede da Trump startet dagen – ti timer tidligere – med et valgmøte i et lite forsamlingshus, på størrelse med et norsk klubbhus, i den lille byen Salem. Det var ikke plass til flere enn i underkant av 100 tilhørere, så det ble et langt mer intimt møte enn de Trump vanligvis pleier å holde.

Forretningsmannen fikk stående applaus fra forsamlingen da kom inn bak Secret Service-agenter.

– Hvis jeg kunne, ville jeg stemt på deg ti ganger, kom det fra en eldre mann som startet sitt spørsmål til Trump med en hyllest av forretningsmannen og en nedsabling av Hillary Clinton.

<p>TOK FREM KONA: Melania Trump snakket kort til de fremmøtte i Verizon Wireless Arena.</p>

TOK FREM KONA: Melania Trump snakket kort til de fremmøtte i Verizon Wireless Arena.

Foto: Thomas Nilsson/VG

Valgmøtet Trump hadde invitert inn til skilte seg også ut i form: Talerstolen var byttet ut med en barkrakk, som han for øvrig aldri satte seg ned på, og han ga ingen tale, men svarte på folks spørsmål.

Les også: Rubio ble angrepet under TV-debatt

Kalte Sanders kommunist

På et av spørsmålene kom han inn på outsideren og den selverklærte sosialdemokraten Bernie Sanders, som puster Clinton i nakken. Selv kalte Trump Sanders for en kommunist.

– Noen spurte meg i dag tidlig om jeg helst til møte Hillary eller Bernie, og jeg vet ikke hva jeg skal svare. Det er sjokkerende. For noen år siden ville man sagt Bernie, for da hadde man slått ham så lett, sa Trump og fortsatte:

– Jeg gjør det bra mot Hillary på meningsmålingene, og vil slå henne lett. Jeg vet ikke med Bernie. Jeg vil slå ham til slutt, men jeg må ha mer fokus på ham.

Lest denne? Bernie Sanders til VG: – Mye å lære av Norge

En kvinne reiste seg opp å spurte om Trump vurderer noen av de andre kandidatene som regjeringsmedlemmer dersom han blir president.

– Jeg liker noen av dem, og jeg har blitt venn med nesten alle av dem. Men jeg har ikke mye respekt for Jeb (Bush journ.anm.). Han liker meg ikke.

Gjennom høsten og vinteren har Trump gjentatte ganger rakket ned på Bush, og Bush har forsøkt å slå tilbake uten særlig hell.

– Ja, jeg ville absolutt vurdert det, men jeg liker ikke å snakke om det nå. Jeg vil få det i havn først, fortsatte Trump.

Les også: Jeb Bush: – Håper å gjøre det bra

<p> HYLLET: Kort tid etter at dette bildet ble tatt, ble Donald Trump klappet ut av forsamlingshuset i Salem mens folk ropte «Trump for president», «Trump for president».</p>

 HYLLET: Kort tid etter at dette bildet ble tatt, ble Donald Trump klappet ut av forsamlingshuset i Salem mens folk ropte «Trump for president», «Trump for president».

Foto: Thomas Nilsson/VG

– God følelse

Etter en drøy time måtte forretningsmannen avslutte for å dra videre, men tok seg tid til å håndhilse på velgerne, signere plakater og bøker, og bli med på selfies sammen med dem.

Da VG spurte Trump om han føler seg sikker på å vinne i New Hampshire, svarte han:

– Vi har en god følelse.

– Hva med Marco Rubio? Hvilke tanker har du om ham?

– Det føles bra, var hans korte svar før han gikk videre.

Florida-senator Marco Rubio gjorde et svært bra valg i Iowa, og havnet bare ett prosentpoeng bak Trump. Rubio har imidlertid ikke like godt fotfeste i New Hampshire, men mange peker på Florida-senatoren som den mest sannsynlige nominerte republikanske presidentkandidaten.

<p>USIKKER: Sharon Kelly (66) fra Manchester har ennå ikke bestemt seg for hvem hun skal stemme på. Vi møtte henne på vei inn på et Trump-valgmøte. </p>

USIKKER: Sharon Kelly (66) fra Manchester har ennå ikke bestemt seg for hvem hun skal stemme på. Vi møtte henne på vei inn på et Trump-valgmøte. 

Foto: Thomas Nilsson/VG

Texas-senator Ted Cruz, som vant flest republikanske stemmer i Iowa, har heller ikke god oppslutning her i New Hampshire.

Under valgmøtet i Manchester kritiserte Trump sin rival for ikke å være en forkjemper for bruk av vanntortur (waterboarding, red. anm.).

– Det er den mildeste formen for tortur, om det i det hele tatt kan kalles tortur, sa Trump

Da ropte en av tilskuerne i salen:

– Han er en feiging (a pussy, red. anm.)!

Til det svarte Trump spøkefullt og tydelig ironisk:

– Du har ikke lov til å si det, og jeg forventer ikke å høre deg si det igjen. Hun sa at han er en feiging, sa Trump ifølge Time.

Sikkerhetstiltakene rundt forretningsmannen er strenge. Mens han ble fraktet ut bakveien mellom Secret Service-agenter og inn i en ventende bil, måtte alle tilhørerne stå igjen inne til bilen hadde forlatt stedet.

En halvtime senere var det klart for det andre valgmøtet i går, denne gang på en italiensk restaurant i Manchester.

– Jeg har ikke bestemt meg ennå, sier Sharon Kelly (60), som sier valget står mellom Trump, Jeb Bush, Marco Rubio og Carly Fiorina.

– Jeg ønsker å se dem og lese mer før jeg bestemmer meg, sier hun.

Giæver kommenterer: Trumps første store smell

<p>LANG DAG: Her kommer Trump ut fra dagens andre valgmøte på en italiensk restaurant i Manchester. Før dagen var omme hadde han holdt fire møter. </p>

LANG DAG: Her kommer Trump ut fra dagens andre valgmøte på en italiensk restaurant i Manchester. Før dagen var omme hadde han holdt fire møter. 

Foto: Thomas Nilsson/VG

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks